Στο Ευρωκοινοβούλιο ήρωες, στην Ελλάδα κουκουλοφόροι

Στο Ευρωκοινοβούλιο ήρωες, στην Ελλάδα κουκουλοφόροι

Καρφί στην κυβέρνηση η βράβευση των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος για Novartis

Είσαι μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος στην Ελλάδα και προσκομίζοντας στοιχεία καταγγέλλεις πολιτικά πρόσωπα για εμπλοκή σε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο; Είσαι συκοφάντης, κουκουλοφόρος και εγκάθετος με στόχο τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων χωρίς στοιχεία. Απειλείσαι με γδάρσιμο και φυλάκιση. Κρίνεσαι στις Βρυξέλλες; Τότε βραβεύεσαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεισφορά σου στην αποκάλυψη της αλήθειας που οδηγεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η βράβευση των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν ένα ηχηρό χαστούκι προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα, ειδικά για τη ΝΔ. Στελέχη της άλλωστε αλλά και σημερινοί υπουργοί έχουν απειλήσει τα τελευταία χρόνια δημόσια τους προστατευόμενους μάρτυρες για όσα κατέθεσαν στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για το σκάνδαλο.

Η εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Οι δύο μάρτυρες βραβεύτηκαν με το ετήσιο βραβείο για δημοσιογράφους, μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση από την ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL.

Οι υποψήφιοι για βράβευση ήταν έξι: η Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια πληροφοριών στον αμερικανικό στρατό η οποία αποκάλυψε βίντεο με τη δολοφονία άοπλων Ιρακινών πολιτών, οι ερευνητές Correctiv που βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου Cum-ex που κόστισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους 55 δισ. ευρώ, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκλεν Γκρίνγουολντ,η Βρετανίδα μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος Αϊλίν Τσαμπ με αποκαλύψεις για καταχρήσεις σε σπίτια φροντίδας, ο Κολομβιανός μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος Ομάρ Ρόχας Μπολάνιος και οι μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος της Novartis στην Ελλάδα.

Τελικά βραβεύτηκαν τρεις: οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», η Τσέλσι Μάνινγκ και η μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας Correctiv.

«Μας απείλησαν και μας συκοφάντησαν»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, οι προστατευόμενοι μάρτυρες περιέγραψαν τις περιπέτειες των ιδίων και των οικογενειών τους στη χώρα μας στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια.

«Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στο GUE και το Ευρωκοινοβούλιο για τη βράβευσή μου ως μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος. Είναι μια ηθική ανταμοιβή για όποιον έχει προσπαθήσει να αποκαλύψει την αλήθεια. Ενα σκάνδαλο που έχει κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στους Ελληνες φορολογούμενους. Εχουμε δεχτεί πολλές επιθέσεις και απειλές από αυτούς που προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να μας αποτρέψουν από το να πούμε την αλήθεια. Οι οικογένειές μας επίσης έγιναν στόχοι τέτοιων επιθέσεων και έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στη ζωή τους. Αυτό το βραβείο είναι μια ηθική αναγνώριση στην προσπάθειά μας να πούμε την αλήθεια. Μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε τα επόμενα βήματα στην έρευνά μας ανεξάρτητα από το κόστος» ανέφερε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ευρωκοινοβούλιο και ειδικά το GUE/ NGL γι’ αυτό το βραβείο. Είναι για εμένα μια μεγάλη τιμή να αναγνωρίζεται η συνεισφορά μου στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Το σκάνδαλο Novartis είναι διεθνές σκάνδαλο και έγκλημα του λευκού κολάρου και είχε μεγάλη επίδραση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ολοι οι άνθρωποι που προσπάθησαν να αποκαλύψουν και να πουν την αλήθεια υπέστησαν σοβαρά αντίποινα. Εκφοβίστηκαν, απειλήθηκαν, συκοφαντήθηκαν. Ωστόσο πιστεύω ότι αυτό που κάνω είναι το σωστό. Θέλω να ενθαρρύνω και άλλους ανθρώπους να πουν την αλήθεια. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης» σημείωσε από την πλευρά του ο «Μάξιμος Σαράφης».

Η ερώτηση του Documento για τη στάση των πολιτικών

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρενέβησαν με ερωτήσεις τους και Ελληνες δημοσιογράφοι. Μεταξύ αυτών και ο υπογράφων το ρεπορτάζ στο Documento, κάνοντας αναφορά στις διώξεις που έχουν υποστεί στη χώρα μας οι προστατευόμενοι μάρτυρες από τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνήθηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για πιθανή εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis.

«Στην Ελλάδα οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis έχουν μπει στο στόχαστρο πολιτικών προσώπων που ερευνήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές για πιθανή εμπλοκή τους στο σκάνδαλο. Τους έχουν αποκαλέσει κουκουλοφόρους, ψεύτες, συκοφάντες, ότι θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και πολλά άλλα. Πώς κρίνετε τη στάση αυτή των πολιτικών προσώπων σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ όπως η Ελλάδα;» ήταν η ακριβής ερώτηση.

Οπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ενώ υπάρχει αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων, δεν έχει ακόμη εισαχθεί στην ελληνική νομοθεσία με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος προστασίας τους να είναι η ηθική μας στήριξη. «Υπάρχουν εμπόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης, επιθέσεις κατά των δικαστικών λειτουργών που διερευνούσαν την υπόθεση και φυσικά επιθέσεις κατά των μαρτύρων. Αυτό είναι επίθεση στο κράτος δικαίου της Ελλάδας καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει πλήρης διάκριση των εξουσιών και η πολιτική εξουσία παρεμβαίνει στη δικαστική» επισήμανε ο κ. Κούλογλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter