Στο «Γραφείο Καθηγητών» το βραβείο Lux

Στο «Γραφείο Καθηγητών» το βραβείο Lux

Στην ταινία του Ιλκέρ Τσατάκ δόθηκε το φετινό βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία του Ιλκέρ Τσατάκ, που είχε φτάσει μέχρι την πεντάδα του Οσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας (το βραβείο πήρε η «Ζώνη ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ), απέσπασε το Lux Audience Award του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αντίπαλοι της ήταν τα «Πεσμένα φύλλα» του Άκι Καουρισμάκι, η «Αδελφότητα της καπνιστής σάουνανς» της Άνα Χιντς, το «20.000 είδη μελισσών» της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν και το «Ποταμόπλοιο» του Νικολά Φιλιμπέρ.

Το βραβείο Lux δίνεται από το 2007 και πριν από τρία χρόνια ενώθηκε με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστό ως EFA’s People Choice Award, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίζουν την αγαπημένη τους ταινία της χρονιάς. Οι τρεις πρώτοι νικητές του νέου βραβείου ήταν το 2021 το «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου, το 2022 το «Κβο Βάντις, Αϊντα;» της Τζασμίλα Ζμπάνιτς και το 2023 το «Close» του Λούκας Ντοντ.

Ο σκηνοθέτης Ιλκέρ Τσατάκ, ο σεναριογράφος Γιοχάνες Ντάνκερ και ο παραγωγός Ινγκο Φλίες εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωση τις θερμές ευχαριστίες τους προς το κοινό και τα ​​μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας τη σημασία της εν λόγω βράβευσης για την αναγνώριση του ζωτικού ρόλο των εκπαιδευτικών ως αφανών πρωταγωνιστών της κοινωνίας, αφιερώνοντας μάλιστα σε αυτούς το βραβείο.

Για την ταινία που βγήκε τον Οκτώβριο του 2023 στις ελληνικές αίθουσες και προβάλλεται αυτή την εποχή στο Cinobo γράφαμε στην κριτική μας: 

«Στο φιλμ μια ιδεαλίστρια δασκάλα σε δημοτικό γερμανικό σχολείο, προσπαθεί μόνη της να διαλευκάνει μια υπόθεση κλοπών που έχει ως βασικό ύποπτο ένα μαθητή της που έχει γονείς μετανάστες. Η υποψήφια για το βραβείο Lux αλλά και επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το διεθνές βραβείο Όσκαρ ταινία του Ιλκέρ Τσατάκ είναι ένα δράμα αμείωτης έντασης. Στο κέντρο του κάδρου η στιβαρή ερμηνεία της Λεόνι Μπένες («Babylon Berlin», «Λευκή κορδέλα») αποδίδει όλη το συναισθηματικό βάρος που απαιτεί ο ρόλος της. Η αφοσιωμένη δασκάλα που ξεκινά την πρώτη της δουλειά σε ένα σχολείο και θέλει να κάνει το καλό, μπαίνει γρήγορα στο μάτι του κυκλώνα λόγω της επιπόλαιας ενέργειας της. Το αντισυμβατικό σενάριο κεντάει γύρω από τον παραλογισμό μιας εποχής παραδομένης στην παντοδυναμία της άκαμπτης πολιτικής ορθότητας και του δήθεν ουμανισμού που επιδεικνύει «μηδέν ανοχή» σε πράξεις ανομίας ακόμη κι αν αυτές έχουν σοβαρές δικαιολογίες».   

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter