Στο ΗotDoc αυτή την Κυριακή με το ηλεκτρονικό Documento – Η Ιστορία των Ανταρτοπολέμων

Στο ΗotDoc αυτή την Κυριακή με το ηλεκτρονικό Documento – Η Ιστορία των Ανταρτοπολέμων

Μέρες που είναι –εγκλεισμός, ακινησία, περισυλλογή- μια αναδρομή στην Ιστορία των Ανταρτοπολέμων προσφέρεται σαν ιδανική απόδραση από του τέσσερις τοίχους. 

Το τεύχος του Hot.Doc History που είχαμε προετοιμάσει θα είναι στη διάθεση των αναγνωστών μαζί με το ηλεκτρονικό Documento την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 με την κλασική του σελιδοποίηση.

Το φαινόμενο των ανταρτοπολέμων δεν είναι νεωτερικό. Εχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Στους Σκύθες, στους σκλαβους του Σπάρτακου, στους Ιβηρες κατά των Ρωμαίων, στους Μογγόλους κατά της Κίνας, στους Ουαλλούς και Σκοτσέζους εναντίον των Αγγλων, στους Ισπανούς κατά του Ναπολέοντα.

Μέσα από τις 48 σελίδες του τεύχους αναβιώνουν τα παρτιζάνικα που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μετά απ΄ αυτόν επεκτάθηκαν στην Κίνα και το Βιετνάμ. Κατόπιν στην Αφρική με αντιαποικιακό πρόσημο και στην Κούβα με κοινωνικά προτάγματα.

Αναλύονται οι θεωρίες του «παρατεταμένου λαϊκού πόλεμου» του Μάο Τσετούνγκ, του «φοκισμού» των Τσε Γκεβάρα-Ρεζί Ντεμπρέ και του «αντάρτικου πόλεων» του Κάρλος Μαριγκέλα.

Τέλος αναλύονται τα νεότερα φαινόμενα όπως οι Ζαπατίστας ή η μεταπήδηση παλιών ανταρτών σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, κυρίως στη Λατινική. Με λιγότερο ριζοσπαστικές θέσεις, είναι η αλήθεια. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter