Στο μικροσκόπιο το επιτελικό παρακράτος: Η αντιπολίτευση συγκρότησε Εξεταστική για τις υποκλοπές Μητσοτάκη

Στο μικροσκόπιο το επιτελικό παρακράτος: Η αντιπολίτευση συγκρότησε Εξεταστική για τις υποκλοπές Μητσοτάκη

Με τις ψήφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης συγκροτήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές του επιτελικού παρακράτους. Τη βολική επιλογή του «παρών» επέλεξε η ΝΔ υπό τον φόβο διαρροών. Μένει να αποδειχτεί αν η πλειοψηφία θα εφαρμόσει την ίδια καθεστωτική πρακτική που ακολούθησε στην αντίστοιχη Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, «φυγαδεύοντας» μέχρι και τον Στέλιο Πέτσα. Εν προκειμένω, το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει την κλήση του στην Εξεταστική.

Ενώ η συνταγματική πρόβλεψη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την αντιπολίτευση απαιτεί 120 ψήφους, τα κόμματα της μειοψηφίας συσπειρώθηκαν και συγκέντρωσαν 142, ξεπερνώντας κατά πολύ το απαιτούμενο όριο. Στον αντίποδα, καταγράφηκαν 157 «παρών», όσοι δηλαδή είναι οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Από τη ψηφοφορία απουσίαζε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξ ου και το άθροισμα των 299 ψήφων.

Τα μέλη και η διάρκεια

Η πρόταση του Κωνσταντίνου Τασούλα ήταν η Επιτροπή να αποτελείται από 29 μέλη. Ειδικότερα, η ΝΔ θα εκπροσωπείται από 15 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 2 και από 1 για κάθε άλλο κόμμα συν 1 εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών. Αν οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν μπορέσουν να αποφασίσουν μόνοι τους ποιος ή ποια από τους 4 θα τους εκπροσωπήσει, θα διεξαχθεί κλήρωση στην Ολομέλεια. Όσον αφορά τη διάρκεια, ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε αυτή να είναι ένας μήνας και αν χρειαστεί να δοθεί παράταση εργασιών.

Η συζήτηση και η Επιτροπή Θεσμών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η ΝΔ προτίμησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, πλην από τους συνήθεις ύποπτους όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ή ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος φρόντισε εκφράσει την αμέριστη εκτίμησή του για τον ανιψιό και παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όλα τα κόμματα στηλίτευσαν τις παρακρατικές πρακτικές που οδήγησαν στις παρακολουθήσεις των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, απαιτώντας να χυθεί άπλετο φως σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση.

Να σημειωθεί πως το… επόμενο επεισόδιο από το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών αναμένεται να λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη και συγκεκριμένη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα παρελάσουν οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων, Χρήστος Ράμμος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κυριάκος Πιερρακάκης και η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου.

Αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά του επιτελικού παρακράτους: Συγκροτείται Εξεταστική για τις υποκλοπές Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter