Διεθνή ΜΜΕ: Ο Μητσοτάκης απαγορεύει την πώληση κατασκοπευτικών λογισμικών μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Διεθνή ΜΜΕ: Ο Μητσοτάκης απαγορεύει την πώληση κατασκοπευτικών λογισμικών μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων Μέσων για το κατασκοπευτικό σήριαλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με ένα πραγματικό μπαράζ δημοσιευμάτων καλύπτουν τις σπασμωδικές εξαγγελίες περί κατάργησης της χρήσης και απαγόρευσης της πώλησης κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ελλάδα, στη σκιά του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών σε υπουργούς και επιχειρηματίες, όπως αποκάλυψε το Documento την περασμένη Κυριακή.

Το Reuters αναφέρει την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απαγόρευση της πώλησης του κατασκοπευτικού λογισμικού, μετά τις αποκαλύψεις του Dcumento ότι πάνω από 30 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και επιχειρηματιών, ήταν υπό κρατική παρακολούθηση μέσω μόλυνσης των κινητών τους με κακόβουλο λογισμικό.

Οι New York Times κάνουν λόγο για το τελευταίο κεφάλαιο σε ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε το καλοκαίρι όταν ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η κρατική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε το Νίκο Ανδρουλάκη. Επισημαίνει ότι ο Μητσοτάκης έχει αρνηθεί ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για το σχέδιο παρακολούθησης με το Predator, αναφέροντας την άρνησή του: «είναι ένα απίστευτο ψέμα». Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παρά το γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό, κάποιος εκτός της κυβέρνησης μπορεί να το χρησιμοποιεί.

Η Νίκη Κιτσαντώνη και η Ματίνα Στεβή-Γκρίντνεφ, που υπογράφουν το κείμενο, υπογραμμίζουν ότι «σημαντικό μέρος της κατάστασης στην Ελλάδα παραμένει ομιχλώδης» και αυτό γιατί ενώ η χρήση του Predator στην Ελλάδα είναι παράνομη, σύμφωνα με τις αρχές, η πώληση του δεν είναι. Οι δυο δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης δεν προσέφερε καμία λεπτομέρεια για το πώς θα λειτουργήσει η απαγόρευση στα κατασκοπευτικά λογισμικά ή πώς θα επηρεαστεί η χρήση των λογισμικών.

Επίσης, αναφέρεται ότι: «Για μήνες οι ελληνικές αρχές αγνόησαν εκκλήσεις δημοσιογράφων και κομμάτων της αντιπολίτευσης να ερευνήσουν τον κατασκευαστή του Predator, την Intellexa, η οποία μετέφερε την έδρα της στην Ελλάδα από την Κύπρο το 2021».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα του Al Jazeera, του Al Arabiya, του Euractiv, και του τουρκικού πρακτορείου Anadolu.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter