Στο «μικροσκόπιο» του υπουργικού το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης – Τι συζητήθηκε

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργικού το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης – Τι συζητήθηκε

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τονίστηκε ότι παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, τη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την κοινωνική πλειοψηφία, υλοποιεί το πρόγραμμά της, ικανοποιεί δίκαια κοινωνικά αιτήματα.

Μέσω του νομοθετικού έργου της η κυβέρνηση εξισορροπεί αποφασιστικά, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια μνημονίων, τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάγκη η κοινωνία όχι μόνο να μείνει όρθια, αλλά να αισθανθεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης, στο φως της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Μια νέα μέρα για την οικονομία, δεν μπορεί να βρει την κοινωνία παρατημένη εκεί που οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού είχαν αποφασίσει να την εγκαταλείψουν, στο περιθώριο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Αναφέρουν ακόμη πως μια σειρά από νομοσχέδια βρίσκουν τον δρόμο τους, παρά την εκκωφαντική σιωπή ή την προκλητική διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση και την συμπλέουσα πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες, ρυθμίζει εκκρεμότητες που λίμναζαν για χρόνια, ξαναχτίζει το κοινωνικό κράτος. Και όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να τα αποκρύψουν, η υλοποίησή τους αλλάζει, σταδιακά, την καθημερινότητα του πολίτη, σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Αναλυτικά τα νομοσχέδια τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου

Υπουργείο Πολιτισμού

Ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Υπουργείο Εσωτερικών

Κατατέθηκε και βρίσκεται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία. Αυτά που η αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλεί «ρουσφέτια», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Υπουργείο Οικονομικών

Σήμερα κατατίθεται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με βασική στόχευση την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών.

Υπουργείο Υποδομών

Σήμερα επίσης ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ.

Υπουργείο Παιδείας

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Υπουργείο Υγείας

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά αφενός στην πρωτοβάθμια υγεία, αφετέρου στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων στη δημόσια υγεία.

Υπουργείο Εργασίας

Εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται εξάλλου νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αποτελείται από διατάξεις εφαρμοστικές του νόμου 4387/2016.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα καταθέσει μετά την εκκίνηση των εργασιών της Βουλής στο τέλος Αυγούστου και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς.

Ενδεικτικά: το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρεία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Ναυτιλίας, του υπουργείου Εξωτερικών για το Ινστιτούτο της Βενετίας κ.ά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter