Στο μικροσκόπιο των κομμάτων, οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ψηφοφόρων εξωτερικού

Στο μικροσκόπιο των κομμάτων, οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ψηφοφόρων εξωτερικού

Δεν σταματά το Μαξίμου να διεκπεραιώνει ταχέως εκλογικές εκκρεμότητες, διαδικαστικού (και εν τέλει ουσιαστικού) χαρακτήρα, ώστε όλα να είναι έτοιμα, όποτε και αν έρθει η ώρα για τις εθνικές κάλπες. 

Μάλιστα, ιδιαίτερη είναι η μέριμνα για τους Έλληνες του εξωτερικού. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ συγκροτεί την Ειδική Διακομματική Επιτροπή που αναλαμβάνει να ελέγχει μεταξύ άλλων ενστάσεις επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού αλλά και να πραγματοποιεί δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές. Εχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Επικρατείας εκλογέων (ν. 4648/2019).

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπέγραψε την απόφαση (Αριθμ. 66787-12.10.2020) για τη συγκρότηση της «Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄205)», την οποία παρουσιάζει το Documento.

Στην Επιτροπή μετέχει ο Υπουργός Εσωτερικών, ως Πρόεδρος, τον οποίο αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. Εισηγητής (χωρίς δικαίωμα ψήφου) ορίζεται ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, με αναπληρώτρια την Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Βοηθό Συνήγορο για την Ίση Μεταχείριση. Τακτικά μέλη της Διακομματικής Επιτροπής είναι οι εξής εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών πολιτικών κομμάτων:

1. Νέα Δημοκρατία, Ιωάννης Μπρατάκος 2. Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς , Κώστας Πουλάκης 3. Κίνημα Αλλαγής (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα «ΠΑΣΟΚ»-Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών “ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.” – Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης “Ε.Δ.Ε.Μ.” – Ανανεωτική Αριστερά – Προοδευτικό Κέντρο – Κινήσεις Πολιτών), Κατερίνα Αυξεντίου 4. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Βασίλης Δημόπουλος 5. Ελληνική Λύση, Ευάγγελος Φανίδης 6. ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα

Ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται οι Νικόλαος Θεοδωρόπουλος (ΝΔ), Δανάη Κολτσίδα (ΣΥΡΙΖΑ), Χάρης Ρέκκας (Κίνημα Αλλαγής), Νίκος Νικητόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλειος Γραμμένος (Ελληνική Λύση), Μιχάλης Χατζηθεοδώρου (ΜέΡΑ25).

Η διαπίστωση των κριτηρίων και η αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού γίνονται από τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατά της απορριπτικής απόφασης σε αίτησή τους, μπορούν να προσφύγουν οι εκτός επικρατείας εκλογείς, ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της περιφέρειας στον εκλογικό κατάλογο της οποίας είναι εγγεγραμμένοι ( διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019). Η απόφαση του δικαστηρίου είναι οριστική και δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο .

Όμως, για τις περιπτώσεις απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η δικαστική οδός (δηλαδή η διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019) η Διακομματική Επιτροπή μπορεί να επιληφθεί και να τις εξετάσει. Επίσης, η Διακομματική Επιτροπή μπορεί να ελέγξει και συγκεκριμένες αιτήσεις εφόσον αυτό ζητηθεί από κάποιο μέλος της.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση Θεοδωρικάκου, «η Επιτροπή έχει αποφασιστική αρμοδιότητα και έργο της είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παρ. 3 του ως άνω άρθρου».

Τη Γραμματειακή Υποστήριξη της Επιτροπής αναλαμβάνουν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Έργο της Γραμματείας της Επιτροπής είναι η προετοιμασία των εισηγήσεων, η λήψη και διαβίβαση των αιτήσεων, η τήρηση πρακτικών, η αρχειοθέτηση και ταξινόμηση όλων των εγγράφων της Επιτροπής καθώς και κάθε άλλη απαιτούμενη εργασία για την εύρυθμη λειτουργία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού οι εκτός Επικράτειας εκλογείς πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της Ελληνικής Δημοκρατίας και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Όμως, επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά δυο κριτήρια:

-να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται αυτού του περιορισμού εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 30 ετών και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter