Στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών η καθυστέρηση των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα για θέματα διαφθοράς

Στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών η καθυστέρηση των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα για θέματα διαφθοράς

Στην προσοχή των θεσμών υπέπεσε η αδυναμία των ελληνικών Αρχών να αναθεωρήσουν εγκαίρως διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που τροποποιήσαν πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και οι οποίες έχουν επικριθεί από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περίφημη GRECO, ως «προσκόμματα» στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Γράφει ο Αθανάσιος Κουκάκης στο CNN.gr

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζουν καθυστερήσεις στην εναρμόνιση της Ελλάδος με τις συστάσεις που έχει διατυπώσει ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο η GRECO, για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

«Έχει συγκροτηθεί επιτροπή με σκοπό να επιφέρει ορισμένες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα λαμβάνουν υπόψη τις συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, είναι πιθανό το αρχικό χρονοδιάγραμμα (Δεκέμβριος 2020) να επηρεαστεί από τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσής της πανδημίας του κορονοϊού. Αναμένεται ότι η επιτροπή θα παράγει κάποια αρχικά αποτελέσματα γύρω στον Ιούνιο του 2021», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι επίμαχες τροποποιήσεις

Με τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η GRECO το Δεκέμβριο 2019 διαπίστωνε αποδυνάμωση του ρόλου των Ελλήνων εισαγγελέων σε υποθέσεις διαφθοράς, «παραθυράκια» για ήπια μεταχείριση ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας, αλλά και παρεμβάσεις στη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος που δεν είναι συμβατές με τη διεθνή πρακτική.

Στην έκθεση που είχε δώσει στη δημοσιότητα η GRECO κατέληγε στο συμπέρασμα πως η Ποινική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής για να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κάτι που όπως άφηνε να εννοηθεί σχετίζεται κυρίως με την ποιότητα των νόμων και όχι με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης της GRECO επικεντρωνόταν στις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 και με τις οποίες η δωροδοκία δημόσιων αξιωματούχων μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αν και με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το Νοέμβριο του 2019 η δωροδοκία δημόσιων υπαλλήλων έγινε ξανά κακούργημα, η GRECO υπογράμμισε με ανησυχία ότι τα αδικήματα δωροδοκίας που διέπραξαν δημόσιοι υπάλληλοι πριν από τις 18 Νοεμβρίου 2019 θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται πλημμέλημα.

Αλλά η GRECO δεν είχε σταθεί μόνον στο θέμα της δωροδοκίας. Ο διεθνής φορέας είχε επικρίνει τις τροποποιήσεις που έφεραν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία στον Ποινικό Κώδικα και με τις οποίες έπαυσε η δυνατότητα των εισαγγελέων να ασκούν αυτεπάγγελτα διώξεις σε μια σειρά από αδικήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των εγκλημάτων που πλέον διώκονται μόνον μετά από μήνυση είναι και η κακουργηματική απιστία τραπεζικών στελεχών!

«Το μέτρο αυτό ενδέχεται να αποδυναμώσει περαιτέρω την καταπολέμηση της διαφθοράς και ενδεχομένως άλλων συναφών εγκλημάτων, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σημειωνόταν στην έκθεση της GRECO.

Η GRECO εστίασε και στην ανάγκη συμμόρφωσης της Ελλάδος με τα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό αιχμές για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τροποποιήσει τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος αποδεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί ως εγκληματικό προϊόν για παραπάνω από 18 μήνες, χωρίς να έχει προηγηθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Η GRECO είχε δώσει αρχικά περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση έως τις 30 Ιουνίου 2020, προκειμένου να ενσωματώσει τις συστάσεις της και να προχωρήσει σε αντίστοιχες νομοθετικές προσαρμογές. Αυτή η προθεσμία επεκτάθηκε λόγω της πανδημίας έως το Δεκέμβριο 2020, αλλά πλέον η κυβέρνηση θέλει να την επεκτείνει για ένα ολόκληρο έτος, έως τον Ιούνιο του 2021, αν και οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι συγκεκριμένες.

Πηγή: CNN

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter