Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι καθημερινές αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την εμπλοκή «γαλάζιων» πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη του Κώστα Βαξεβάνη ότι από τον Ιούνιο του 2024 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης είχε ενημερώσει δύο μετέπειτα υφυπουργούς ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα τους υπουργοποιούσε στον ανασχηματισμό επειδή υπήρχαν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις τους και εμπλοκή στο σκάνδαλο.
Είναι ενδεικτικό ότι και ο παραιτηθείς υφυπουργός Χρήστος Μπουκώρος μιλώντας στο κανάλι Kontra είπε ότι στο Μαξίμου γνώριζαν εδώ και ενάμιση χρόνο για τη διαδικασία των παρακολουθήσεων, ενώ οι αναφορές για επιστολές του Ευάγγελου Σημανδράκου, που είχε διατελέσει πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο 2022-23, προς τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο δεν αφήνουν κανένα ίχνος αμφισβήτησης.
Στην ερώτηση του Documento πώς γίνεται ο πρωθυπουργός να μην ήξερε ενώ ο ο Χρ. Μπουκώρος, που παραιτήθηκε λόγω εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο, παραδέχεται ότι το Μαξίμου γνώριζε εδώ και ενάμιση χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε με εμφανή αμηχανία στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται για μία εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και των αρχών, εκτός και αν έχει να κάνει με συγκεκριμένα ζητήματα εθνικού συμφέροντος».
Ισορροπίες τρόμου
Ο Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε πολύ καλά για τα «γαλάζια» πελατειακά δίκτυα και το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και γι’ αυτό οι δηλώσεις του για την ύπαρξη ενός «βαθέος κράτους» το οποίο θέλει να πολεμήσει στα μυαλά των πολιτών λαμβάνουν πλέον χαρακτηριστικά ανέκδοτου. Ομως όσο τρέχουν οι εξελίξεις πάνε από το κακό στο χειρότερο για το Μαξίμου, καθώς μετά την παραίτηση του υπουργού Μάκη Βορίδη και τριών υφυπουργών δημιουργούνται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας ισορροπίες τρόμου. Κι αυτό διότι ο Μ. Βορίδης δεν θέλει να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» για την κυβέρνηση, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έχει μεγάλο θέμα στο να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής, διότι εάν ανοίξουν τα στόματα θα προκληθούν ανεξέλεγκτες δυναμικές.
«Λευκή πετσέτα» όμως δεν πετάει ούτε ο δεύτερος πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που εμπλέκεται στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος με ανάρτησή του έστειλε μηνύματα προς το Μαξίμου: «Ακούγονται και γράφονται πολλά. Συχνά χωρίς τεκμηρίωση. Με εικασίες και γενικότητες δεν υπηρετείται η αλήθεια. Με νηφαλιότητα, θεσμική προσέγγιση και προσήλωση στην ουσία, θα τοποθετηθούμε όπου απαιτηθεί. Υπεύθυνα, σοβαρά και πάντα τεκμηριωμένα».
Από την άλλη, η επιλογή της εξεταστικής επιτροπής θα εξέθετε την κυβέρνηση, καθώς για πολύ μεγάλο διάστημα η ατζέντα θα οριζόταν από το σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε συνεχή φθορά. Μέσα σε αυτό το κλίμα αλληλοπιέσεων και αλληλοεκβιασμών, η ανασφάλεια καλύπτει όλο τον «γαλάζιο» μηχανισμό, καθώς δεκάδες βουλευτές φοβούνται τυχόν νέες αποκαλύψεις, ενώ κοινωνικά στρώματα που στήριζαν τη ΝΔ απογοητεύονται λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς. Πλέον το «μεταρρυθμιστικό προφίλ» του πρωθυπουργού δέχεται άλλο ένα τεράστιο πλήγμα.
Σε αυτήν τη συνθήκη της διευρυμένης ανασφάλειας το Μαξίμου προσπαθεί να κατευνάσει τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και την κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία βλέπει για άλλη μία φορά τον Κυρ. Μητσοτάκη «να πετάει στα σκυλιά» ακόμη και στενούς συνεργάτες του προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος πολιτικά. Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης λέει σε κάθε τόνο ότι «η πολιτική παραίτηση κάποιων προσώπων δεν σημαίνει ότι σχετίζονται με το ζήτημα υπό διερεύνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μην μπερδευόμαστε, δεν θα τους πάρουμε το κεφάλι, δεν προκύπτει ότι παρανόμησαν σε αυτό το ζήτημα των παράνομων επιδοτήσεων, που έχει και ποινικές διαστάσεις».
Επιπλέον, το Μαξίμου κάνει πίσω και από την εφαρμογή του μοντέλου Τριαντόπουλου στη διαδικασία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς κυβερνητικές πηγές λένε ότι «δεν θα ακολουθείται αυτό το μοντέλο σε κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή» διότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
Στενεύουν τα περιθώρια
Οσο περνούν οι μέρες και οι πολίτες μαθαίνουν σε μεγαλύτερο βάθος τις διαστάσεις του απύθμενου σκανδάλου των παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα περιθώρια κινήσεων για τον Κυρ. Μητσοτάκη στενεύουν, καθώς βασικός παράγοντας της υπόθεσης είναι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στην οποία το σύστημα Μητσοτάκη δεν έχει πρόσβαση όπως έχει στις δομές εξουσίας στην Ελλάδα. Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης σε ερώτηση του Documento για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απάντησε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2027», στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, διότι η πολιτική κρίση του σκανδάλου δεν θα είναι για πολύ ακόμη διαχειρίσιμη, ειδικά αν συνεχιστούν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα ρουσφετολογικά δίκτυα.
Ολοι εναντίον όλων στο Μαξίμου
Στο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός και εμπεδώνεται η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», καθώς σε επίπεδο διαχείρισης έχει επέλθει βατερλό για την κυβέρνηση. Αλλοι ρίχνουν τις ευθύνες στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκη, ενώ άλλοι κατηγορούν τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο. Αρκετοί προσπαθούν να βγουν από το κάδρο της φθοράς, ενώ κάποιοι περιμένουν να «καούν» στελέχη πρώτης γραμμής για να βρουν την ευκαιρία να αναδειχτούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και ο πρωθυπουργός, που είναι ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους, είναι στο επίκεντρο των πολιτικών ευθυνών.
Διαβάστε επίσης
Ορατός ο κίνδυνος για νέο πληθωριστικό σοκ
ΣΥΡΙΖΑ: Το 80% υπέρ της εισήγησης Φάμελλου για Καλπάκη και Σαπουνά
Συναγερμός για το κύμα καύσωνα – Σε ποιες περιοχές θα έχει αφόρητη ζέστη