Στο νοσοκομείο ο Γιάννης Μιχαηλίδης μετά από 22 μέρες απεργία πείνας

Στο νοσοκομείο ο Γιάννης Μιχαηλίδης μετά από 22 μέρες απεργία πείνας

Την 22η ημέρα απεργίας πείνας, διανύει ο κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου, Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2013, όταν βασανίστηκε άγρια από την ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σύλληψή του, μαζί με άλλα τρία άτομα (σ.σ.Νίκος Ρωμανός, Δημήτρης Πολίτης, Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος) για τη  διπλή ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης. Τότε η αστυνομία είχε δημοσιεύσει παραποιημένες φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων έτσι ώστε να μην διακρίνονται τα τραύματα.

Ο ίδιος είναι γνωστός και ως «τοξοβόλος του Συντάγματος» καθώς είχε συλληφθεί το 2011 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, επειδή σημάδευε τη Βουλή με τόξο, το οποίο ωστόσο ήταν ψεύτικο και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοδήποτε κίνδυνο.

Ο 37χρονος κρατούμενος, ο οποίος σήμερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν νοσηλεύτηκε, αντιδρά, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, στην αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής  – παρά το γεγονός ότι πληροί τις απαραίτητες  προϋποθέσεις (σ.σ. έχει εκτίσει τα 3/5 της 20ετούς ποινής που του έχει επιβληθεί και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση)- σχετικά με το αίτημά του για υφ’ όρων απόλυση με την αιτιολογία ότι δεν έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα ώστε να «μεταστραφεί» και να σωφρονιστεί. Δύο μήνες μετά, ο ίδιος κατέθεσε εκ νέου αίτηση για υφ’ όρον απόλυση, ωστόσο το δικαστικό συμβούλιο δεν έχει εκδώσει απόφαση ενώ η εισαγγελική πρόταση είναι και πάλι απορριπτική.

«Ο Γιάννης Μιχαηλίδης, κρατούμενος στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23/5 διεκδικώντας αυτό που δικαιούται βάση νόμου μετά από 8,5 χρόνια στις φυλακές, δηλαδή να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του υπό όρους και σε καθεστώς ελευθερίας. Μετά από μία απόρριψη, η δεύτερη αίτησή του συζητήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας στις 12/5 ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση με αποτέλεσμα να παρατείνεται το καθεστώς αόριστης κράτησής του», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο συνήγορός του Γιώργος Κακαρνιάς και προσθέτει πως ο κρατούμενος του οποίου η υγεία είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω παλαιότερης απεργίας πείνας που είχε κάνει, «μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς η κατάσταση της υγείας του μετά από 22 ημέρες απεργίας πείνας έχει επιβαρυνθεί. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία του ίδιου και των οικείων του, να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά του και να του χορηγηθεί άμεσα υφ’ όρον απόλυση».

Ο Γ. Μιχαηλίδης είχε καταδικαστεί για  απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικού σε ένοπλη συμπλοκή με την αστυνομία στην Πεύκη και για φυσίγγια που βρέθηκαν σε σπίτι φίλου του. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί εις διπλούν, ως μέλος της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά είχε αθωωθεί.

Ο 37χρονος κρατούμενος, είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας το 2019 όταν η αρμόδια εισαγγελέας έβαλε βέτο στις εκπαιδευτικές άδειες που λάμβανε κανονικά επί ενάμιση χρόνο, προκειμένου να φοιτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Όταν συνελήφθη και πάλι από την αντιτρομοκρατική στις αρχές του 2020, ζήτησε τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό για εκπαιδευτικούς λόγους, χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ).

Διαβάστε επίσης:

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο «τοξοβόλος του Συντάγματος»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter