Στο Παρίσι με τη Μαρέβα αλλά χωρίς… υπουργούς

Στο Παρίσι με τη Μαρέβα αλλά χωρίς… υπουργούς

Οι πρώτοι σοβαροί κραδασμοί έκαναν την εμφάνισή τους στον στενό πυρήνα του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, με αφορμή μάλιστα την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για μια σειρά από θέματα.

Και μπορεί το επιτελείο της νέας κυβέρνησης να ξέχασε όσα προεκλογικά έλεγε για τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να μην κακοκαρδίσει εταίρους, δανειστές και ΗΠΑ, αλλά χρειάστηκαν μόλις δύο ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κύπρο και Γαλλία για να αναδειχτούν τόσο οι εσωτερικές αντιθέσεις εντός του Μαξίμου όσο και το ιδιότυπο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που έχει επιλέξει ο νέος πρωθυπουργός, το οποίο ήδη προκαλεί αντιδράσεις. Τα όσα συνέβησαν μάλιστα σε Λευκωσία και Παρίσι σχολιάστηκαν και σχολιάζονται ποικιλοτρόπως μεταξύ των διπλωματών στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών.

Διακοσμητικοί υπουργοί

Η επίσκεψη εργασίας του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ελιζέ και η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε πολυδιαφημιστεί από τα ελληνικά media. Τον πήχη του ταξιδιού ανέβασε στο φεγγάρι ο ίδιος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εριξε στο τραπέζι της συνάντησης το αναπτυξιακό, τις επενδύσεις, τα ελληνοτουρκικά, την τουρκική προκλητικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, ακόμη και τη διεθνή οικονομική κατάσταση και την κλιματική αλλαγή!

Και ως διά μαγείας στο Παρίσι μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη βρέθηκε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, οι δύο σύμβουλοι επικοινωνίας Στ. Πέτσας και Δημήτρης Μητρόπουλος, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και ναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πρώην πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ούτε κάποιος υπουργός από το οικονομικό επιτελείο ούτε ο Αδωνης Γεωργιάδης που έχει το χαρτοφυλάκιο της ανάπτυξης ούτε καν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας!

Τυπικά, ο εκάστοτε πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να συνοδεύεται σε όλα τα επίσημα ταξίδια του από τον υπουργό Εξωτερικών ή από άλλους υπουργούς. Οπως δεν είναι υποχρεωτικό ούτε να συνοδεύεται από τη σύζυγό του. Οπότε η επιλογή του πρωθυπουργού να παρίσταται η Μαρέβα αλλά όχι οι υπουργοί του ήταν απολύτως συνειδητή. Μάλιστα δεν ήταν λίγα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι η επίσκεψη ήταν μια καλή αφορμή για να… τινάξει τα χαλιά στο σπίτι του Βολταίρου.

Ετσι το μενού στο Παρίσι είχε πολλές φωτογραφίες της Μαρέβας με την Μπριζίτ Μακρόν και μια συνάντηση εργασίας που κράτησε μόλις μιάμιση ώρα, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης το επόμενο πρωί βρέθηκε στο οικόπεδο στο Μάτι για να διαφημίσει τον καθαρισμό του… από ιδιώτες!

Η επίσκεψη επισήμως αναφερόταν ως «εργασίας» και ήταν τόσο το ενδιαφέρον που το Ελιζέ δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση έτσι για τους τύπους, ενώ ο γαλλικός Τύπος δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με τη συνάντηση και όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Στο περιθώριο ο Δένδιας

Η εντυπωσιακή περιθωριοποίηση Δένδια αποδίδεται από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που έχει επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης, που θέλει το υπουργικό συμβούλιο σε διακοσμητικό ρόλο, με επιλογές που απλώς κρατούν τις κομματικές ισορροπίες και την μπαγκέτα στα χέρια ενός στενού κύκλου συνεργατών και προσωπικών – οικογενειακών φίλων του πρωθυπουργού. Ενα μοντέλο που θέλει πρωθυπουργό στη θέση του… πρωθυπουργού τον Γιώργο Γεραπετρίτη και άτυπη ΥΠΕΞ στη θέση του Ν. Δένδια την Αλ. Παπαδοπούλου. Η τελευταία ήταν η αιτία, μάλιστα, για ένα επεισόδιο μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της Ντόρας Μπακογιάννη όταν ο κ. Κοτζιάς την είχε αποσύρει από τη θέση της μόνιμης αντιπρόσωπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και η κ. Μπακογιάννη είχε ζητήσει να μην πειραχτεί η πρέσβης.

Και κάτι τελευταίο, όχι άνευ νοήματος: τις μέρες αυτές που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο αγνοείται κάπου στη Μεσόγειο και ο Μάικ Πομπέο απειλεί θεούς και δαίμονες, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε στο France 24 TV ότι «το πλοίο δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Δεν έχουμε λάβει αίτημα για να δέσει σε ελληνικό λιμάνι», ενώ προ ημερών διπλωματικές πηγές σημείωναν απλώς ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά.

Ο καβγάς στη Λευκωσία

Ενα ακόμη δείγμα της αντάρας που νωρίς νωρίς άρχισε να σηκώνεται εντός της κυβέρνησης είναι τα όσα συνέβησαν στο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λευκωσία στις 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento στο ταξίδι σημειώθηκε επεισόδιο (για τρικούβερτο καβγά μιλάνε οι κακές γλώσσες) μεταξύ του δημοσιογράφου, πρώην διευθυντή της εφημερίδας «Τα Νέα» και σύμβουλου στρατηγικής και ευρωπαϊκών θεμάτων του Κυρ. Μητσοτάκη Δ. Μητρόπουλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα για το ποιος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην κύρια συνάντηση με τους Κύπριους αξιωματούχους!

Τελικά ο «τυχερός» ήταν ο Δ. Μητρόπουλος, αλλά το ρεπορτάζ δεν σταματά εκεί, διότι οι πληροφορίες θέλουν την κυπριακή πλευρά να κρατά αποστάσεις (κομψή διπλωματική έκφραση για τη δυσαρέσκεια) από τη διπλωματική σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη Αλ. Παπαδοπούλου.

Στη σύντομη αυτή επίσκεψη στη Λευκωσία είχε παρευρεθεί και ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, όχι για λόγους ουσίας, όπως αποδείχτηκε λίγες ημέρες μετά, αλλά διότι ήταν στον δρόμο της επιστροφής αφού την προηγούμενη ημέρα ήταν σε επίσκεψη στο Ισραήλ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter