Στο Παρίσι ο Τραμπ – Θα παραστεί στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου

Στο Παρίσι ο Τραμπ – Θα παραστεί στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου

Στο Παρίσι έφτασε σήμερα, Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώ την Παρασκευή θα παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Πέμπτη θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο και θα ακολουθήσει δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσουν οι δύο πρόεδροι μαζί με τις Πρώτες Κυρίες στον Πύργο του Άιφελ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει επίσημα δεκτός στο Μέγαρο των Απομάχων την Πέμπτη στις 15.30 τοπική ώρα από τον Εμανουέλ Μακρόν προτού οι δύο ηγέτες, μία ώρα αργότερα, συναντηθούν στο μέγαρο των Ηλυσίων καταρχάς για κατ’ ιδίαν συνομιλίες και κατόπιν με τη συμμετοχή και άλλων αξιωματούχων, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 18.15 τοπική ώρα.

«Προετοιμάζομαι να αναχωρήσω για τη Γαλλία έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Μακρόν για να γιορτάσω και να τιμήσω τη γαλλική (εθνική) εορτή και τα 100 χρόνια από την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν την αναχώρησή του από την αεροπορική βάση Άντριους στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ θα αφιερώσει το πρώτο μέρος της ημέρας σε συναντήσεις με το αμερικανικό προσωπικό στο Παρίσι, πολίτες και στρατιωτικούς, προτού ξεκινήσει τις διπλωματικές συναντήσεις.

Τι επιδιώκει ο Μακρόν από τη συνάντησή του με τον Τραμπ;

Και οι δύο, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters, έχουν κίνητρα να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα: ο Μακρόν ελπίζει να ενισχύσει το ρόλο της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή, ενώ ο Τραμπ, που φαίνεται να είναι απομονωμένος από τους άλλους ηγέτες του κόσμου, έχει ανάγκη έναν “φίλο”.

Οι συζητήσεις των δύο προέδρων θα επικεντρωθούν στις κοινές διπλωματικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις των δύο χωρών, όμως αξιωματούχος των Ηλυσίων Πεδίων ξεκαθάρισε στο Reuters πως ο Μακρόν δεν θα διστάσει να ανοίξει και πιο “δύσκολα” θέματα.

“Η συνάντηση δεν θα αποφύγει θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές θέσεις, όπως το κλίμα και, μέχρι ενός βαθμού, το εμπόριο”, ανέφερε ο συνεργάτης του Μακρόν.

«Αστακός» το Παρίσι

Περίπου 11.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν την προσεχή Παρασκευή για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου, ιδίως για την παρέλαση που παραδοσιακά γίνεται στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, όπου θα παραστεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα «περιβάλλον αυξημένης τρομοκρατικής απειλής».

«Όλα τα σώματα θα κινητοποιηθούν» δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Ντελπουές, μεταξύ αυτών και η ταξιαρχία έρευνας και επέμβασης (BRI) «που βρίσκεται σε επιφυλακή, έτοιμη για να αναλάβει δράση σε κάθε περιοχή της πρωτεύουσας».

Ο αρχηγός της αστυνομίας ωστόσο αρνήθηκε να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που προτίθεται να λάβει στο πλαίσιο της άφιξης του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που αναμένεται στο Παρίσι από την Πέμπτη. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι συνιστά μια «σημαντική πρόκληση», που αποτέλεσε το αντικείμενο «του κοινού σχεδιασμού ασφαλείας μεταξύ των αμερικανικών και γαλλικών ομάδων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter