Στο Πέραμα ψάχνουν διέξοδο διαφυγής – Κινητοποίηση από τον δήμο, που καταγγέλλει τον κυκλοφοριακό αποκλεισμό

«Το Πέραμα των 50.000 κατοίκων, των 11 εκατομμυρίων διερχομένων ετησίως προς Σαλαμίνα, των 10 χλμ. ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, των 10.000 προσερχόμενων στρατεύσιμων του Πολεμικού Ναυτικού και την ίδια ώρα του δραματικά ελλιπούς και μη ασφαλούς οδικού δικτύου δεν μπορεί να ανεχθεί ότι θα παραμένει καταδικασμένο στην αδιανόητη υποβάθμιση και ταλαιπωρία και παράλληλα στον κυκλοφοριακό αποκλεισμό του από την υπόλοιπη Αττική και τον ίδιο ακόμη τον Πειραιά. Αν πάρουν φωτιά οι δεξαμενές χιλιάδων λίτρων υγρού καυσίμου, θα καούμε. Οπως εναρμονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε άλλα, πρέπει να εναρμονιστούμε και στην απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από τις κατοικημένες περιοχές. Είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε το επόμενο Μάτι».

Αυτή είναι η καθημερινότητα της πόλης που διοικεί ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος, όπως ο ίδιος την περιγράφει στο Documento. Στις 30 Απριλίου η δημοτική αρχή προχώρησε σε κινητοποίηση κλείνοντας συμβολικά τη λεωφόρο Ειρήνης, τη μία και μοναδική λεωφόρο εισόδου και εξόδου της πόλης. Παράλληλα, επερωτήσεις για το πρόβλημα έχουν κάνει οι βουλευτές Β΄ Πειραιά της ΝΔ Γιώργος Βρεττάκος και Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ποιες είναι οι λύσεις

Ο δήμαρχος θεωρεί ότι υπάρχει μία λύση, διά του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, με τη διάνοιξη της περιφερειακής λεωφόρου Γ. Παπανδρέου, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ο κλειστός δρόμος του ναύσταθμου της Σαλαμίνας που οδηγεί στη λίμνη Κουμουνδούρου. 

Οπως επισημαίνει ο Γ. Λαγουδάκος, «ο περιφερειάρχης μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς ήρθαν στην κινητοποίηση. Η λεωφόρος Γ. Παπανδρέου που συνδέει το Πέραμα με τη Σχιστού είναι της περιφέρειας. Είναι εύκολη η διάνοιξή της ως εξόδου διαφυγής σε περίπτωση εργατικού/βιομηχανικού ατυχήματος ή απόπειρας χτυπήματος της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού. Στόχος μας είναι να σπάσει ένα κράσπεδο και 100 μέτρα πριν από αυτό να μπει ένα φανάρι ώστε ο οδηγός φορτηγού που βιάζεται να εκτελωνίσει να φρενάρει εγκαίρως για να μπορούν οι κάτοικοι να βγουν στη Σχιστού – Σκαραμαγκά. Η άλλη εναλλακτική είναι ένας δρόμος 5 χλμ. του ναύσταθμου που χρησιμοποιείται για τα βαρέα οχήματα του στρατού που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό. Με την τοποθέτηση πλεξιγκλάς αριστερά και δεξιά του δρόμου θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τους εκδρομείς τους οποίους θα έβγαζε απευθείας στο φέριμποτ για τη Σαλαμίνα».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Βατίστας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Περάματος, κατηγορεί τον δήμαρχο για περίσσια υποκρισία: «Ως ΚΚΕ καταγγείλαμε ότι ποτέ δεν υπήρχε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, όπως επικαλείται ο δήμαρχος, για την κινητοποίηση της 30ής Απριλίου. Ηταν μια φιέστα που δεν στηρίχθηκε από τον λαό του Περάματος. Ο δήμαρχος Λαγουδάκος πρόβαλε κάποια θολά συνθήματα για το κυκλοφοριακό και τον δεύτερο δρόμο. Οταν μιλάμε για δεύτερο δρόμο στο Πέραμα, πρόκειται για έναν δρόμο διαφυγής σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ). Αραγε ποιον προστάτευε η συγκέντρωσή του;».

«Εχει αποκοπεί η πόλη»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περάματος επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες προς τον δήμαρχο σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πέραμα. Ο Β. Βατίστας υπογραμμίζει: «Για το πρόβλημα ευθύνονται οι εταιρείες πετρελαιοειδών, η πολιτική της ΕΕ που με δήθεν αυστηρούς κανόνες αφήνει την κόλαση δίπλα στα σπίτια μας, όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών που ανανέωναν τις άδειες αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαιοειδών δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία. Η περιφέρεια πρόσφατα προχώρησε σε αδειοδότηση για τη μετατροπή δεξαμενής από πετρέλαιο σε πτητική βενζίνη. Στην προηγούμενη θητεία Λαγουδάκου (2003-2007) δόθηκαν 22 στρέμματα στον ΟΛΠ μειώνοντας την πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Σπάζοντας ένα κράσπεδο δεν λύνεις το ζήτημα του δρόμου διαφυγής. Φαίνεται πως έτσι εξυπηρετούνται ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα μεγάλα προβλήματα που πάλι κρύβει ο κ. Λαγουδάκος είναι η μη ύπαρξη δημόσιας συγκοινωνίας, δεν υπάρχουν συχνά λεωφορεία, έχει αποκοπεί η πόλη από την Αθήνα».

Διαβάστε επίσης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπο παραίτηση ο Σαλάτας μετα την έφοδο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Τέμπη: Έκθεση Γκουρμπάτση για ευθύνες της Πυροσβεστικής – Aδικαιολόγητη καθυστέρηση και επιχειρησιακή ανεπάρκεια

Variety: Σάλος με δημοσίευμα για το ΕΚΚΟΜΕΔ – «Χρωστάει 100 εκατ. ευρώ για ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα» 

Ετικέτες