Στο πλευρό των αγροτών ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα μέτρα που προτείνει για την ενίσχυση του εισοδήματός τους

Στο πλευρό των αγροτών ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα μέτρα που προτείνει για την ενίσχυση του εισοδήματός τους
EUROKINISSI

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα, απαιτώντας απαντήσεις στα -ζωτικής σημασίας- προβλήματα τους και κυρίως στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Το μεσημέρι τα μπλόκα ενισχύθηκαν, με τους παραγωγούς να ζητούν αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, καθώς επίσης και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται κατά 100% η παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους.

Δίπλα στους αγροκτηνοτρόφους του Νομού Κιλκίς βρέθηκε ο βουλευτής, Πέτρος Παππάς, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Από τη μεριά της, η υπεύθυνη Αγροτικής Πολιτικής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου αναδεικνύει το θέμα των κοινωνικά ανάλγητων διακοπών ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες. Η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγκρίνει την τωρινή τιμή του ρεύματος με την αντίστοιχη της περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει μια σειρά από μέτρα, όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν στο ρεύμα και την εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Αναλυτικά η δήλωση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

«Αφού η ΝΔ άφησε 5 μήνες τους αγρότες της Θεσσαλίας στο έλεος του Θεού, αφού ήδη έκοψαν 191 παροχές ρεύματος σε αγροτικές επιχειρήσεις, τώρα τρέχει λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων να προχωρήσει σε αναστολή των πληρωμών ρεύματος.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι αν ο αγρότης πληρώσει σήμερα ή αργότερα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Όταν σήμερα πληρώνει, υποτίθεται με μειωμένη τιμή, 16λεπτά/Kwh ενώ επί ΣΎΡΙΖΑ έως το 2019 πλήρωνε 7 λεπτά/Kwh.

Εδώ που οδήγησε τον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση της ΝΔ ακόμα κι αν δεχθεί το δίκαιο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο δεν θα λύσει το πρόβλημα. Χρειάζονται ολοκληρωμένες λύσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής , που πρέπει να περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

-Κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Επιπρόσθετα μείωση του ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο στον υπερμειωμένο συντελεστή.

-Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα με τιμή που δεν θα υπερβαίνει την τιμή 0,07ευρώ /Kw. Ενεργειακές κοινότητες και αγροτικά φωτοβολταϊκά δίνοντας προτεραιότητα στη σύνδεση με το δίκτυο. Προνομιακή ένταξη των ΤΟΕΒ σε προγράμματα ενεργειακών κοινοτήτων και χρηματοδότησης για εγκατάσταση ΑΠΕ.

-Διακρατικές συμβάσεις προμήθειας εφοδίων και ζωοτροφών και διάθεσή τους με θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης από τους πολυεθνικούς και εγχώριους παραγωγούς/προμηθευτές.

-Έλεγχος και πλαφόν κερδών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

-Αύξηση του μεταφορικού ισοδύναμου για τη μεταφορά αγροτικών εφοδίων και προϊόντων από και προς τα νησιά και την Κρήτη.

Αυτά που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση δεν αρκούν. Ο αγροτικός κόσμος θέλει να παραμείνει στον τόπο του, θέλει να μπορεί να παράγει. Είναι εθνική υπόθεση η στήριξη της υπαίθρου».

«Θα κάνουν επιτέλους μια σωστή πληρωμή;»

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο την έγκαιρη και σωστή πληρωμή των αγροτικών ενιαίων ενισχύσεων. «Δεν υπάρχει ακόμα ούτε η πληροφόρηση για το ύψος των ενισχύσεων, ούτε το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Θα κάνει επιτέλους μια σωστή πληρωμή στους αγρότες η κυβέρνηση της ΝΔ ή όχι;

Με την ανεπάρκεια, τα λάθη, την αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ να συνεχίζονται, διαψεύδονται και οι ελπίδες και οι «διορθώσεις» των πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης και την έγκαιρη καταβολή των υπολοίπων ενισχύσεων, των συνδεδεμένων και των οικολογικών σχημάτων του έτους 2023. Με τους κτηνοτρόφους και τους βιοκαλλιεργητές να έχουν χάσει οριστικά και αναιτιολόγητα το «πρασίνισμα» που έπαιρναν τη προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, δεν υπάρχει ακόμα ούτε η πληροφόρηση για το ύψος των ενισχύσεων, ούτε το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής τους.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η πραγματικότητα, αφού μέλη της διοίκησης, των οποίων απαίτησε την παραίτηση τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξαφνικά αναβαθμίστηκαν και πλαισιώθηκαν από πρώην συνεργάτες του, χωρίς όμως καμία εμπειρία, στον ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα των αγροτικών ενισχύσεων.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ανασχεδιάσει και να απλοποιήσει τα οικολογικά προγράμματα, να ενισχύσει μέσα από αυτά τους κτηνοτρόφους και να παρουσιάσει το σχέδιο της για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο την έγκαιρη και σωστή πληρωμή των ενωσιακών ενισχύσεων αλλιώς περιμένουμε τα επόμενα «εξιλαστήρια θύματα» των εαρινών πληρωμών».

Διαβάστε επίσης: Οι αγρότες κατέλαβαν συμβολικά την ΕΟ στον Πλατύκαμπο – Φωτιά έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter