Στο προσκήνιο οι εκλογείς εξωτερικού, στο παρασκήνιο η εκλογολογία

Στο προσκήνιο οι εκλογείς εξωτερικού, στο παρασκήνιο η εκλογολογία

Πυρετωδώς ετοιμάζει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για να διασφαλισθεί ότι, όποτε κι αν στηθούν εθνικές κάλπες, οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ειδικά τμήματα στις χώρες διαμονής τους. 

Μια νέα απόφαση για τους εκλογείς εκτός Επικρατείας προκαλεί ενδιαφέρον και αντανακλαστικά εκλογολογίας. Όμως, έτσι κι αλλιώς, η ΝΔ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ψήφο εξωτερικού για πολιτικούς λόγους, καθώς αναμένει να …δρέψει ψήφους, με βάση τη δυναμική που θεωρεί ότι έχει στους ομογενείς. Παράλληλα, όμως υπάρχει μια ακόμα διάσταση. Το Μαξίμου έχει την ευκαιρία να καλλιεργεί επικοινωνιακά ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη θεσπίστηκε ο νόμος που διευκολύνει τους εκτός Επικρατείας εκλογείς να μετέχουν στην ψηφοφορία με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά κέντρα του εξωτερικού. Κι αυτό το χρειάζεται το Μαξίμου, σε μια περίοδο που υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη δέχονται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για πολιτικές επιλογές αλλά και για τον χειρισμό θεμάτων όπως η πανδημία και τα εθνικά, ενώ επικρατεί δυσφορία στην κοινή γνώμη, τόσο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, όσο και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Βέβαια, μια απόφαση για τους εκτός Επικρατείας εκλογείς αναθερμαίνει εξ αντικειμένου τη συζήτηση για προσφυγή στις κάλπες, με τα σενάρια πρόωρων εκλογών να φουντώνουν, παρά το ότι πάντα σαν έτοιμοι από καιρό και κατά τα πολιτικά ειωθότα οι κυβερνητικοί παράγοντες αποσυνδέουν τη θεσμική γραφειοκρατία από την απόφαση για κάλπες, που είναι πρωθυπουργικό «προνόμιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπέγραψαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2020 την υπ΄αρίθμ. 57598 απόφαση με τίτλο «Καθορισμός διαδικασίας εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής της αίτησης εκλογέα με αυτοπρόσωπη παρουσία στις αρμόδιες προξενικές αρχές» (δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 σε ΦΕΚ -τεύχος Β΄, αρ.φύλλου 3994/2020). Αφορά διαδικαστικά (και ουσιαστικά) θέματα για τους Έλληνες που έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός της Ελλάδας.

Από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε ψηφίστηκε στη Βουλή, με 288 ψήφους, ο νόμος 4648/19 για τη διευκόλυνση των εκτός επικρατείας εκλογέων, είναι η δεύτερη φορά που έρχονται ρυθμίσεις επί της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ψήφο του εξωτερικού. Πριν από τέσσερις μήνες, τον Μάιο του 2020, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε καθορίσει τα βασικά βήματα σχετικά με την αίτηση εκλογέα που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και τον τρόπο πιστοποίησής του ( Αριθμ. πρωτ.: 27336 /4.5.2020). Τώρα, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Εξωτερικών συνυπογράφουν απόφαση, στην οποία ορίζονται λεπτομέρειες για την αίτηση εκλογέων στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Σημειώνεται ότι όποιος προσέρχεται για αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα σε μία αρμόδια προξενική αρχή, υποχρεούται να προσκομίζει νόμιμα έγγραφα ταυτοπροσωπίας, ήτοι ελληνικό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικό διαβατήριο, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του. Επίσης, πρέπει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης εκλογικού δικαιώματος, για τα οποία προβλέπεται η πραγματοποίηση ανάρτησης από διαπιστευμένο υπάλληλο της προξενικής αρχής ενώ ορίζεται ότι «εναλλακτικά ο εκλογέας μπορεί να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση ορισμένου δικαιολογητικού ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου». Πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης, η αίτηση εκτυπώνεται και υπογράφεται από τον εκλογέα και η προξενική αρχή τηρεί την πρωτότυπη υπογεγραμμένη αίτηση στο αρχείο της.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας που διευκολύνει τους εκτός Επικρατείας εκλογείς είναι μια δύσκολη διοικητική διαδικασία που προϋποθέτει προσοχή και επίλυση πρακτικών ζητημάτων. Και βέβαια, η υπόθεση «εκλογείς εξωτερικού» παραμένει πάντα ένα πεδίο μείζονος ενδιαφέροντος για όλα κόμματα.  

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/09/18/5f64b6ab825e636d491ae033.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter