Στο προσκήνιο τα έργα συντήρησης και η ψηφιακή τρισδιάστατη σάρωση του μνημείου στην Αμφίπολη

Στο προσκήνιο τα έργα συντήρησης και η ψηφιακή τρισδιάστατη σάρωση του μνημείου στην Αμφίπολη

Προχωρούν, πέραν των έργων στερέωσης, και οι εργασίες συντήρησης του μνημείου στον Τύμβο της Αμφίπολης. Μάλιστα, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού επίσης η τεκμηρίωση με ψηφιακή τρισδιάστατη σάρωση που αφορά το ταφικό μνημείο του τυμβοποιημένου λόφου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, ορίστηκαν οι εργασίες συντήρησης για επιχρίσματα, ψηφιδωτά, λίθινα διακοσμητικά, γλυπτό διάκοσμό του.

Καθαρισμοί και στερεώσεις των επιφανειών και περιμετρικά στεφανώματα θα πραγματοποιηθούν στα επιχρίσματα . Εργασίες συντήρησης θα γίνουν επίσης στα λίθινα στοιχεία του Ταφικού Μνημείου, τα οποία είναι:

· Οι επιφάνειες των μαρμαροεπενδύσεων και επιστηλίων

· Οι επιφάνειες των Σφιγγών

· Οι επιφάνειες των Καρυάτιδων με τους συμφυείς πεσσούς, των βάθρων τους και του επιστηλίου

· Οι επιφάνειες της θύρας και του περιθυρώματος

· Οι επιφάνειες της μαρμάρινης πλάκας και των αποσπασμένων μαρμάρινων τμημάτων του θριγκού

Το έγγραφο έγκρισης των εργασιών φέρει την υπογραφή της πρώην υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, και είναι από τις τελευταίες αποφάσεις της, λίγο πριν από τον ανασχηματισμό (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΣΑΝΜ/ΤΕΕΣΑΝΜ/Φ38/398378/284983/3413/314 -10.8.2018).

Σε αυτό αναφέρονται επίσης οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα τρία ψηφιδωτά δάπεδα του Ταφικού Μνημείου Καστά (βοτσαλωτό δάπεδο στην είσοδο του Τύμβου, Οpus segmentatum / ψηφιδωτό από θραύσματα μαρμάρου και βοτσαλωτό δάπεδο με θέμα «Η αρπαγή της Περσεφόνης»).

Προβλέπεται:

-καθαρισμός της επιφάνειας

-περιμετρική στερέωση-συγκράτηση βοτσαλωτής επιφάνειας με κονίαμα, όπου κριθεί απαραίτητο

-ανασύνθεση της απώλειας στο κέντρο του βοτσαλωτού δαπέδου με θέμα «Η αρπαγή της Περσεφόνης».

Επιπλέον των εργασιών συντήρησης θα γίνει τεκμηρίωση με ψηφιακή τρισδιάστατη σάρωση

Για την εκτέλεση όλων αυτών των εργασιών, για την προμήθεια υλικών, την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, κ.ά. εγκρίθηκε συνολική δαπάνη ποσού 243.820 € (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Ορίζεται ότι η υλοποίηση του έργου έχει ημερομηνία λήξης την 31 Οκτωβρίου 2021.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter