Στο σημείο μηδέν η Μαρινόπουλος – Σώθηκαν τα χρήματα και ο χρόνος

Στο σημείο μηδέν η Μαρινόπουλος – Σώθηκαν τα χρήματα και ο χρόνος

Δύο μέρες πριν τελειώσει ο Δεκέμβριος και με τους εργαζόμενους να έχουν ήδη πάρει το δώρο εντός προθεσμίας, η μηνιαία μισθοδοσία βρίσκεται στον αέρα, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τις πολλές δυσκολίες ολοκλήρωσης του mega deal.

Δεν έχουν βρεθεί (ακόμη;) τα περίπου 10 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να πληρωθεί η μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους 10.800 εργαζόμενους της Μαρινόπουλος, ενώ άφαντη είναι και η απόφαση του δικαστηρίου για τη μεταβίβαση της πολύπαθης αλυσίδας στη Σκλαβενίτης, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις κύκλων του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Όπως είχε γράψει το Documento στο φύλλο της 18ης Δεκεμβρίου 2016, το ποσό των 80 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης επαρκούσε μέχρι και την πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρη η καταβολή του μισθού Δεκεμβρίου.

Δύο μέρες πριν τελειώσει ο Δεκέμβριος και με τους εργαζόμενους να έχουν ήδη πάρει το δώρο εντός προθεσμίας, η μηνιαία μισθοδοσία βρίσκεται στον αέρα, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τις πολλές δυσκολίες ολοκλήρωσης του mega deal.

Ήδη οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις η μορφή των οποίων θα αποφασιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να καταφύγουν και σε ατομικά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας της αλυσίδας, καθώς έχουν αυτό το δικαίωμα και μάλιστα χωρίς να απαιτείται απόφαση συνδικαλιστικού οργάνου.

Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή τα μόνα λεφτά που «μπαίνουν» στην Μαρινόπουλος, για την οποία 30 Ιανουαρίου 2017 λήγει η τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές, προέρχονται από τις εισπράξεις που κάνουν τα 70-80 καταστήματα που έχουν εφοδιαστεί με 3.000 κωδικούς από τη Σκλαβενίτης, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι και θεαματικές.

Το θέμα της μισθοδοσίας είναι πάντως η μία όψη του προβλήματος, αφού επί της ουσίας εάν μέσα στις επόμενες 20 ημέρες δεν εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση της Μαρινόπουλος στη Σκλαβενίτης και να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ, η συμφωνία διάσωσης κινδυνεύει να πέσει στα βράχια.

Διότι παρά τις διαρροές κύκλων του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, πηγές που εμπλέκονται άμεσα με την υπόθεση λένε κατηγορηματικά ότι δικαστική απόφαση δεν υπάρχει ακόμη -και άρα δεν καθυστερεί η καθαρογραφή της- πόσο μάλλον ότι είναι γνωστό το περιεχόμενό της.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κύκλοι του υπουργού Επικρατείας ανέφεραν πως «Οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος ΑΕ δεν πρέπει να ανησυχούν, λόγω της καθυστέρησης καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης. Η καθυστέρηση αυτή, που οφείλεται στους δυστυχώς συνήθεις αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης, δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία. Η κυβέρνηση, με όλες τις δυνάμεις της, θα προσπαθήσει, μια επιτυχής συμφωνία υπέρ 13.000 εργαζομένων και χιλιάδων προμηθευτών, να υλοποιηθεί».

Επιπλέον, αρνητική μεταβολή στη συμφωνία μπορεί να προκύψει εάν μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2017 δεν έχει εκδοθεί απόφαση για το σύνολο των συμφωνιών εξυγίανσης, ρήτρα που έχει βάλει η Σκλαβενίτης, καθώς και εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκδώσει απόφαση με την οποία επηρεάζεται ουσιωδώς αρνητικά ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας στον νομό Αττικής και στην Περιφέρεια Κρήτης, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της Μαρινόπουλος το 2015.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter