Στο σκαμνί ο Μπρατάκος για οφειλές

Στο σκαμνί ο Μπρατάκος για οφειλές
Ορκωμοσία Ιωάννη Μπρατάκου ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ενώπιον της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου .Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ εργοδοτικές εισφορές χρωστάει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον ΕΦΚΑ

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα εγείρεται για τον γενικό διευθυντή της ΝΔ και παράλληλα υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο. Οπως αποκαλύπτει το Documento, ο Γ. Μπρατάκος, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς διαδέχτηκε τον πρωθυπουργικό ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη τον Αύγουστο του 2022 μετά την παραίτηση του τελευταίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της μη έγκαιρης καταβολής εργοδοτικών εισφορών δεκάδων χιλιάδων ευρώ ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο Ειδικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τον Μάιο του 2019. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Μπρατάκος, που συχνά πυκνά μιλά δημοσίως για την επιχειρηματικότητα, έχει οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η δίκη με κατηγορούμενο τον Γ. Μπρατάκο έχει προσδιοριστεί ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τις 15 Μαρτίου 2023. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και επικεφαλής της επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ βαρύνεται με το αδίκημα της μη έγκαιρης καταβολής εργοδοτικών εισφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό φέρεται να ανέρχεται σε περίπου 175.000 ευρώ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τον Μάιο του 2019 ο ΕΦΚΑ. Ακολούθησαν η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γ. Μπρατάκου και η παραπομπή του σε δίκη. Στις 23 Νοεμβρίου 2022 ο Γ. Μπρατάκος επρόκειτο να δικαστεί στο Ε΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Τρία χρόνια δηλαδή μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς από τον ΕΦΚΑ. Αγνωστο γιατί χρειάστηκε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε ανέστειλε την εκδίκαση, καθώς η πλευρά του Γ. Μπρατάκου επικαλέστηκε ότι έχει γίνει ρύθμιση των χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

Είναι ερώτημα πότε έγινε η ρύθμιση των οφειλών από την πλευρά Μπρατάκου και αν συνεχίζεται η εξυπηρέτησή τους μέχρι και σήμερα. Εάν δηλαδή η ρύθμιση έγινε λίγο πριν από το δικαστήριο, κάτι το οποίο συνηθίζεται από πολλούς οφειλέτες προκειμένου να αποφευχθεί η καταδίκη τους. Στις 15 Μαρτίου πάντως ο Γ. Μπρατάκος πρόκειται να καθίσει στο σκαμνί του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Η DD Synergy και οι καταγγελίες Πολάκη

Η σχέση του Γ. Μπρατάκου με την οικογένεια Μητσοτάκη δεν είναι τωρινή. Πατέρας του ήταν ο Αγγελος Μπρατάκος, υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και γενικός διευθυντής του κόμματος. Τον Ιανουάριο του 2019 ο Γ. Μπρατάκος τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα ανέλαβε τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων του κόμματος.

Οπως αναφέρει στο βιογραφικό του, ο Γ. Μπρατάκος είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας πληροφορικής DD Synergy, στην οποία μάλιστα μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν διευθύνων σύμβουλος. Πρόκειται για την εταιρεία η οποία, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης, έχει λάβει επί κυβέρνησης Μητσοτάκη απευθείας αναθέσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ από το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Π. Πολάκης τα οποία έχουν αναρτηθεί και στη Διαύγεια, τον Απρίλιο του 2021 η DD Synergy ανέλαβε με απευθείας ανάθεση από τον Διαχειριστή

ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) την εγκατάσταση του συστήματος SAP Solution Manager με αμοιβή 19.800 ευρώ. Τον Μάιο του 2021 η ίδια εταιρεία ανέλαβε ξανά από τον ΔΑΠΕΕΠ την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος SAP/R3 έκδοση 6,08 αντί ποσού ύψους 19.350 ευρώ, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα. Τον Απρίλιο του 2022 η ίδια εταιρεία ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης πληροφοριακών συστημάτων για την κάλυψη αναγκών της ΕΑΣ ΑΒΕΕ αντί 12.000 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης συστημάτων πληροφορικής της ΔΑΠΕΕΠ αντί 30.000 ευρώ.

Οι καταγγελίες για το ΕΒΕΑ και η απάντηση Μπρατάκου

Εκτός από την επιχειρηματική δραστηριότητα ο Γ. Μπρατάκος εκλεγόταν στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) από το 2006, ενώ το 2017 εκλέχθηκε

αντιπρόεδρος αναλαμβάνοντας τα θέματα καινοτομίας, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων. Τον Φεβρουάριο του 2022, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του προέδρου Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο Γ. Μπρατάκος ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΕΒΕΑ.

Σε ανακοίνωσή του ο τότε πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε λόγο για την «πραξικοπηματικού χαρακτήρα» αντικατάστασή του και «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας». Τελικά ο Γ. Μπρατάκος εκλέχθηκε πρόεδρος του ΕΒΕΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2022, όταν διαδέχτηκε τον Γρ. Δημητριάδη στο πλάι του Κυρ. Μητσοτάκη.

Το Documento επικοινώνησε με τον Γ. Μπρατάκο ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για χρέη της εταιρείας DD Synergy από την οποία έχει αποχωρήσει, ενώ οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί και η δίκη είναι τυπική διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα Documento: Στη θέση Δημητριάδη ο Μητσοτάκης έβαλε έναν στρατηγικό κακοπληρωτή του δημοσίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter