Στο σκαμνί ο Νικολά Σαρκοζί για προεκλογική του χρηματοδότηση από τον Καντάφι

Στο σκαμνί ο Νικολά Σαρκοζί για προεκλογική του χρηματοδότηση από τον Καντάφι

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει με τη δικαιοσύνη. Ήδη διωκόμενος σε πολλές υποθέσεις, κατηγορήθηκε διπλά αυτή την Παρασκευή για «απόκρυψη παραποίησης μαρτύρων» και «εγκληματική συνεργασία με σκοπό την προετοιμασία απάτης από οργανωμένη συμμορία», στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάκληση του Ζιάντ Τακιεντίν. Η υπόθεση εντάσσεται σε μια ευρύτερη έρευνα που περιλαμβάνει τον έλεγχο για υποψίες σχετικά με τη χρηματοδότηση από τη Λιβύη της προεδρικής εκστρατείας του 2007 για την οποία ο πρώην πρόεδρος θα δικαστεί το 2025.

Είπα-ξείπα

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Γαλλολιβανέζος Ζιάντ Τακιεντίν, ένας από τους κύριους μάρτυρες για να στοιχειοθετηθούν οι υποψίες σχετικά με την υποτιθέμενη συμφωνία του Σαρκοζί με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, έκανε μια θεαματική εμφάνιση στο BFMTV και στο Paris Match. Σε αντίθεση με τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν στο δικαστήριο, διαβεβαιώνει ότι ο πρώην αρχηγός του κράτους δεν «έλαβε ούτε ένα σεντ για τις προεδρικές εκλογές του 2007 από τον Καντάφι».
Ένα μήνα αργότερα, σε μια δήλωση που εστάλη στους Παριζιάνους δικαστές, ο επιχειρηματίας, που στο μεταξύ διέφυγε στον Λίβανο μετά την καταδίκη του στην υπόθεση Καράτσι τον Ιούνιο του 2020, επιβεβαίωσε: «Οι δικαστές μου είχαν δώσει υποσχέσεις σε αντάλλαγμα για λανθασμένες και ενοχοποιητικές δηλώσεις κατά του Νικολά Σαρκοζί, κι εγώ δέχθηκα», δηλώνει.

«Η αλήθεια έρχεται στο φως επιτέλους!», αναφώνησε τότε ο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η στρατηγική θυματοποίησης – παρά τις καταδίκες του στην έφεση στην υπόθεση Μπισμούτ ή σε πρώτο βαθμό στην υπόθεση Πυγμαλίων.

Ωστόσο, η δικαιοσύνη υποπτεύεται ότι ο επιχειρηματίας έκανε ψευδή ανάκληση των αρχικών δηλώσεων με αντάλλαγμα οικονομική αποζημίωση. Και για καλό λόγο, τον Ιανουάριο του 2021, που πήρε συνέντευξη από Γάλλους δικαστές στη Βηρυτό, ο Ζιάντ Τακιεντίν εμπλέκει για άλλη μια φορά τον πρώην πρόεδρο και διαβεβαιώνει ότι τα σχόλιά του από τον Νοέμβριο είχαν «διαστρεβλωθεί» από το Paris Match, το οποίο «ανήκει σε έναν φίλο του Σαρκοζί». (εννοεί τον όμιλο Lagardère, στον οποίο ο Σαρκοζί είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου). Τέσσερις μήνες αργότερα ξεκίνησε η δικαστική έρευνα.

Πολλοί οι κατηγορούμενοι

Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πληθώρα ανθρώπων, ύποπτους για παραποίηση μαρτύρων και ότι εργάστηκαν σε διάφορους βαθμούς σε αυτή την επιχείρηση που ονομάζεται «Σωτηρία του Σαρκοζί» από έναν από τους κατηγορούμενους. Αυτή είναι η περίπτωση, από τον Ιούνιο του 2021, του αφεντικού του πρακτορείου παπαράτσι Bestimage, «Μιμί» Μαρσάν, με πραγματικό όνομα Μισέλ Μαρσάν, που είναι κοντά στο ζεύγος Σαρκοζί. Αλλά και στέλεχος διαφημιστικής Αρνό ντε λα Βιλμπρούν, πρώην διευθυντής του πρακτορείου Publicis, ο επιχειρηματίας Πιερ Ρεϊνό (πέθανε τον Μάιο του 2023), ο ενδιάμεσος Νοέλ Ντυμπί (ήδη καταδικασμένος για απάτη) ακόμα και ο επιχειρηματίας Νταβίντ Λαγιανί.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης μια πιθανή απόπειρα δωροδοκίας Λιβανέζων δικαστών το πρώτο εξάμηνο του 2021 με στόχο την απελευθέρωση ενός από τους γιους του Καντάφι, τον Ανιμπάλ, που κρατούνταν στον Λίβανο. Αυτό με την ελπίδα να αποκτηθούν, σε αντάλλαγμα, στοιχεία για να ξεκαθαρίσει, ξανά, ο Νικολά Σαρκοζί από τις κατηγορίες για χρηματοδότηση από τη Λιβύη. Κάτι που οδήγησε σε νέο γύρο κατηγορητηρίων το 2022.

Για τον Νικολά Σαρκοζί, τα πράγματα έγιναν δύσκολα τον Μάρτιο του 2023, όταν η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF) επεκτείνει τις δικαστικές πληροφορίες που άνοιξαν το 2021 σε γεγονότα «απόκρυψης παραποίησης μάρτυρα», μια κατηγορία που φαίνεται να τον καταδιώκει. Τον περασμένο Απρίλιο, το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πόρταλ Mediapart αποκάλυψε ότι οι δικαστικοί ερευνητές υπολόγισαν σε τουλάχιστον 608.000 ευρώ τα ποσά που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αυτής της επιχείρησης, ενώ έγγραφα αναφέρουν μια αμοιβή 4 εκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί στον Τακιεντίν.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Διπλή δίωξη κατά Σαρκοζί – Πιθανή η διεξαγωγή νέας δίκης

Καταδικάστηκε και στο Εφετείο ο Σαρκοζί – Για έναν χρόνο θα φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter