Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας το πόρισμα της ΕΑΔ για τα αντιικά φάρμακα του Αβραμόπουλου

Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας το πόρισμα της ΕΑΔ για τα αντιικά φάρμακα του Αβραμόπουλου

Απάντηση προς το Documento αναφορικά με τη μη αποστολή πορίσματος της για την προμήθεια αντιικών φαρμάκων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην Εισαγγελία Διαφθοράς, απέστειλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ). Σύμφωνα με αυτήν πράγματι, κατόπιν σχετικής εντολής του πρώην Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την ΕΑΔ και παραδόθηκε στο γραφείο του διοικητή της σχέδιο πορίσματος με αριθμό πρωτοκόλλου 590/10-2-2020, ενώ για την πορεία της εν λόγω έρευνας ενημερώθηκε τον Ιούλιο του 2020 και η αρμόδια Εισαγγελία Διαφθοράς. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΑΔ, το σχέδιο της παραπάνω πορισματικής έκθεσης, βρίσκεται ακόμη στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του η ΕΑΔ, ως οφείλει, θα ενημερώσει την αρμόδια Εισαγγελία και θα το αποστείλει.

Υπενθυμίζεται ότι στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Καψιμάλης, αναφέρει, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις, χωρίς δηλαδή να σημειώνει ότι το πόρισμα του ελέγχου της ΕΑΔ για την προμήθεια και διαχείριση αντιικών φαρμάκων τα έτη 2006 – 2009, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ότι «η έκθεση (σ.σ. για τα αντιικά φάρμακα) δεν έχει αποσταλεί από την ΕΑΔ ώστε να επισυναφθεί στη δικογραφία, αν και έχει ζητηθεί η αποστολή της με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1267/9/7/2020 έγγραφο της πρώην Εισαγγελίας Διαφθοράς. Με άλλα λόγια, παρότι υπάρχει εντολή ελέγχου για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ως υπουργός εκείνη την εποχή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήδη από το 2017, μέχρι σήμερα, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά, τα αποτελέσματά της, δεν είναι γνωστά.

Από την απάντηση της ΕΑΔ προς το Documento, προκύπτει επιπλέον ότι για την υπόθεση της προμήθειας και διαχείρισης αντιικών φαρμάκων την τετραετία 2006-2009, είχε εκδοθεί από το 2018 εισαγγελική παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κατόπιν της οποίας εκδόθηκε και εντολή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης του πρώην γενικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, η οποία έχει ολοκληρωθεί και έχει διαβιβασθεί αρμοδίως από τον Μάιο του 2019.

Δεν έλαβε το ερώτημα του Documento λέει η ΕΑΔ

Το Documento είχε αποστείλει ερώτημα σχετικά με τα παραπάνω προς την ΕΑΔ την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, αλλά δεν είχε λάβει μέχρι σήμερα απάντηση. Προκύπτει ωστόσο από την απάντηση της ΕΑΔ, ότι δεν είχε λάβει το σχετικό ερώτημα που είχαμε αποστείλει, πράγμα ασφαλώς που εμείς αγνοούσαμε. «Περαιτέρω, επειδή στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η εφημερίδα σας έχει αποστείλει από 09.02.2022 στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αίτημα παροχής πληροφόρησης ως προς την πορεία της προαναφερθείσας έρευνας, καταγγέλλοντας το γεγονός της μη λήψη απάντησης έως τον χρόνο δημοσίευσης του άρθρου, η Αρχή, δια των αρμοδίων υπηρεσιών της προέβη σε ενδελεχή έλεγχο της εισερχομένης ηλεκτρονικής και έγχαρτης αλληλογραφίας, διαπιστώνοντας ότι ουδέν τέτοιο αίτημα υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αρχή στην απάντησή της προς το Documento. Σε κάθε περίπτωση και για του λόγου το αληθές, δημοσιοποιούμε σήμερα το σχετικό e-mail που απεστάλη από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Documento προς την ΕΑΔ το μεσημέρι της 9ης Φεβρουαρίου, αλλά και ολόκληρη την ερώτηση, την οποία ως όφειλε η εφημερίδα έθεσε στους αρμόδιους.

Πάντως και προς τιμήν της, η ΕΑΔ, δια του διοικητή της Άγγελου Μπίνη, επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και της εκπλήρωσης της αποστολής της θα συνδράμει το δημοσιογραφικό έργο σας με την παροχή κάθε δυνατής πληροφόρησης, καθώς η έγκυρη, αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών συνιστά πρωταρχική αξία σε μια δημοκρατική χώρα».

Το Documento είχε αποστελεί το σχετικό ερώτημα, όπως προκύπτει από το αρχείο του Gmail, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 στις 15:33

 

Το ερώτημα που είχε αποστείλει το Documento στην ΕΑΔ:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter