Στο ΣτΕ η «αριστεία» του επιτελικού κράτους

Στο ΣτΕ η «αριστεία» του επιτελικού κράτους

Μαγείρεμα – σκάνδαλο στο ΑΣΕΠ για την τοποθέτηση γραμματέα στο υπουργείο Υγείας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Υγείας σχετικά με την τοποθέτηση του σημερινού υπηρεσιακού γραμματέα στο υπουργείο. Η αίτηση ακύρωσης έχει κατατεθεί από το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας Θ.Κ., που έχει πάνω από 35 χρόνια υπηρεσίας. Με αυτήν αμφισβητείται η διαδικασία μοριοδότησης του ΑΣΕΠ με βάση την οποία επιλέχθηκε το συγκεκριμένο υπηρεσιακό στέλεχος. Υποστηρίζεται δηλαδή δεν θα έπρεπε να προσμετρηθεί ως προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης που απαιτούσε η προκήρυξη η προϋπηρεσία του νυν υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου στη θέση του γραμματέα του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η αίτηση ακύρωσης του οριστικού πίνακα κατάταξης του ΑΣΕΠ και της Επιτροπής Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου του ΑΣΕΠ, η οποία στρέφεται κατά της απόφασης του υπουργού Υγείας, κατατέθηκε από τον Θ.Κ. πριν από μερικούς μήνες, μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησης του τωρινού υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου Υγείας. Είχε προηγηθεί η από τον Νοέμβριο του 2019 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή των 13 υπηρεσιακών γραμματέων των υπουργείων. Ουσιαστικά ήταν η έμπρακτη εφαρμογή του περιβόητου νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το «επιτελικό κράτος», ο οποίος είχε ψηφιστεί λίγους μήνες πριν.

Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τα βιογραφικά τους, ενώ η πρόσκληση όριζε ότι θα πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα τυπικά προσόντα. Μεταξύ αυτών πτυχίο πανεπιστημίου, προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης σε φορείς της κεντρικής κυβέρνησης κ.λπ. Ειδικά η προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης είναι το σημείο το οποίο θίγει στην αίτηση ακύρωσης προς το ΣτΕ ο Θ.Κ. Ο ίδιος άλλωστε ήταν μεταξύ των προσώπων που είχαν καταθέσει αίτηση για τη θέση του υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου και στα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το ΑΣΕΠ στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 ήταν πρώτος σε βαθμολογία, ενώ ο σημερινός υπηρεσιακός γραμματέας του υπουργείου Υγείας τον ακολουθούσε.

Η ένσταση και η αλλαγή της βαθμολογίας

Στη συνέχεια τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Ο τωρινός υπηρεσιακός γραμματέας και τότε συνυποψήφιος κατέθεσε ένσταση κατά του προσωρινού πίνακα του ΑΣΕΠ. Ζητούσε να προσμετρηθεί ως «θέση προϊσταμένου επιπέδου διεύθυνσης» η προϋπηρεσία του ως γραμματέα ΑΕΙ και διευθυντή πολιτικών γραφείων. Η ένσταση έγινε εν μέρει δεκτή από την Επιτροπή Επιλογής των Στελεχών του Δημοσίου. Τα μέλη της έκριναν ότι η θητεία του ως γραμματέα ΑΕΙ θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία προϊσταμένου διεύθυνσης, όχι όμως και η θητεία του ως διευθυντή πολιτικών γραφείων. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ένα μέλος της επιτροπής μειοψήφησε. Ακολούθησε η διαδικασία της συνέντευξης των υποψηφίων. Επειτα και από αυτό η εικόνα της βαθμολογίας των υποψηφίων άλλαξε άρδην. Ο Θ.Κ. από πρώτος στην κατάταξη ήρθε δεύτερος και ο υποψήφιος που είχε καταθέσει ένσταση πέρασε στην πρώτη θέση.

Το ζήτημα της προϋπηρεσίας σε «θέση ευθύνης»

Ενα από τα σημεία που θίγει στην αίτηση ακύρωσης ο Θ.Κ. έχει να κάνει με την προϋπηρεσία του σημερινού υπηρεσιακού γραμματέα σε θέση ευθύνης.

Προς επίρρωσιν του ισχυρισμού του ότι ο υπηρεσιακός γραμματέας του υπουργείου Υγείας δεν διαθέτει πραγματική προϋπηρεσία «σε θέση ευθύνης αυστηρά στην κεντρική Δημόσια Διοίκηση» επικαλείται το Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών του υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου Υγείας. Οπως υποστηρίζει ο Θ.Κ., στο πιστοποιητικό η θητεία του σημερινού υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου Υγείας στη θέση του γραμματέα του Παντείου «δεν υπολογίζεται ως προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης, και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνεται στους οικείους πίνακες θέσεων ευθύνης, απλώς στις παρατηρήσεις αναφέρεται ότι ο υποψήφιος έχει ασκήσει και αυτά τα καθήκοντα».

Για τους λόγους αυτούς κατά τον Θ.Κ. η απόφαση του υπουργού Υγείας για τον διορισμό του συγκεκριμένου υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου και ο οριστικός πίνακας κατάταξης του ΑΣΕΠ «πάσχουν από παράβαση νόμου κατ’ ουσία και στερούνται νομικής, πλήρους και επαρκούς αιτιολογίας, ενώ (σ.σ.: η απόφαση) είναι αντίθετη και με την πάγια νομολογία του ΣτΕ».

Από την πλευρά του πάντως ο νυν υπηρεσιακός γραμματέας υποστηρίζει στην «παρέμβασή» του προς το ΣτΕ ότι διαθέτει την απαιτούμενη προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι η θέση του ως γραμματέα του Παντείου Πανεπιστημίου «είναι επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης», ενώ «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διοικητικές θέσεις ευθύνης στον Δημόσιο τομέα».

Το μέλος της επιτροπής και το ζήτημα μεροληψίας

Στην αίτηση ακύρωσης τίθεται επίσης ζήτημα «παράβασης της αρχής της αμεροληψίας» σε ό,τι αφορά την επιτροπή επιλογής του ΑΣΕΠ, καθώς συμμετείχε καθηγητής πανεπιστημίου ο οποίος είχε συνυπηρετήσει με τον μετέπειτα υπηρεσιακό γραμματέα κατά τη διάρκεια της θητείας του τελευταίου ως γραμματέα του Παντείου. Οπως επισημαίνει ο αιτών, ο εν λόγω καθηγητής ήταν αυτός που του έδωσε τη μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία στη συνέντευξη αλλά και ο μοναδικός από τα μέλη της επιτροπής που μειοψήφησε, «επιμένοντας ότι προσμετράται, υπολογίζεται και μοριοδοτείται η προϋπηρεσία του ως διευθυντή διάφορων πολιτικών γραφείων».

Ο νυν υπηρεσιακός γραμματέας πάντως υποστηρίζει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μεροληψίας και ότι ήταν μια «απλή συνύπαρξη στις δομές του πανεπιστημίου», όπως με εκατοντάδες άλλους υπαλλήλους, μέλη ΔΕΠ κ.λπ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter