Στο ΣτΕ η πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα που «έπεσαν» στις συγκεντρώσεις της 17 Νοέμβρη

Στο ΣτΕ η πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα που «έπεσαν» στις συγκεντρώσεις της 17 Νοέμβρη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προσφυγών πολιτών που ζητούν να ακυρωθούν τα πρόστιμα ως αντισυνταγματικό μέτρο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις».

Οι σχετικές προσφυγές αφορούν συγκεκριμένα σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της 17 Νοέμβρη για το Πολυτεχνείο.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση των προστίμων επικαλούμενοι λόγους παραβίασης άρθρων του Συντάγματος, όπως της αρχής της αναλογικότητας, άρθρων της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και παράβασης ουσιωδών τύπων της διαδικασίας (έλλειψη γνωμοδότησης, έλλειψη αιτιολογίας).

Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Κουρουνδής, διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που παρέστη από πλευράς προσφευγόντων, υποστήριξε στην αγόρευσή του:

«Η προσφυγή μας αφορά ένα ζήτημα που βρίσκεται στην καρδιά κάθε έννομης τάξης αυτήν την δύσκολη περίοδο. Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί -και που το δικαστήριό σας καλείται να απαντήσει- είναι πώς οφείλει να αντιδρά μία φιλελεύθερη συνταγματική έννομη τάξη στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας. Καταπώς φαίνεται, υφίστανται δύο, αντικρουόμενες μεταξύ τους, προσεγγίσεις: Από την μία πλευρά, τοποθετείται η προσέγγιση του Δημοσίου που συνοψίζεται στο παραπλανητικό και εξωνομικό δίλημμα «δημόσια υγεία ή συνταγματικά δικαιώματα». Είναι σαφές ότι αυτή η άποψη δίνει a priori στον εκάστοτε φορέα της εκτελεστικής εξουσίας μία carte blanche για την θέσπιση οποιουδήποτε μέτρου.

Από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται η άποψη που υποστηρίζουμε στο εισαγωγικό μας δικόγραφο και βασίζεται στο ερώτημα «πώς μπορεί να ασκηθούν τα συνταγματικά δικαιώματα εν μέσω πανδημίας». Τούτο το σημείο εκκίνησης του προβληματισμού αποδίδει την αντίληψη που ακολούθησαν όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια των χωρών της αναπτυγμένης Δύσης, από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί από το ΣτΕ τους επόμενους μήνες. Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες δίκες εκκρεμούν σε Διοικητικά Πρωτοδικεία σε όλη την Ελλάδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter