Στο ΣτΕ κατά αποφάσεων της Κεραμέως υποψήφιοι των Πανελλαδικών με το παλαιό σύστημα

Στο ΣτΕ κατά αποφάσεων της Κεραμέως υποψήφιοι των Πανελλαδικών με το παλαιό σύστημα

Αντιδράσεις στις τάξεις των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το Παλαιό Σύστημα έχουν προκαλέσει δύο αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Μάλιστα οι υποψήφιοι έχουν προσφύγει με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρωθούν οι Αποφάσεις της Υπουργού, κας Νίκης Κεραμέως, με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ, σύμφωνα με το politisonline.

Όπως αναφέρεται ο καθορισμός του ποσοστού αυτού βασίστηκε σε μια αντισυνταγματική διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, η οποία παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας.

Το 9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των Αιτήσεων-Δηλώσεων Συμμετοχής των υποψηφίων με το Παλαιό και με το Νέο Σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Αντίθετα, σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter