Στο ΣτΕ κατά της αύξησης των αντικειμενικών αξιών έως και 56% ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου

Στο ΣτΕ κατά της αύξησης των αντικειμενικών αξιών έως και 56%  ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία αποφασίστηκε αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των τιμών των ακινήτων ακινήτων από 6,5% έως 56%.

Πρόκειται για απόφαση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες σε έξι πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών από 6,5% έως 56%.

Ειδικότερα, οι αντικειμενικές αξίες στην παραλιακή-λιμενική περιοχή της Ραφήνας αυξάνονται κατά 56% σε σχέση με τις σημερινές και στο κέντρο της Ραφήνας κατά 28%. Στην περιοχή Μπλέ Λιμανάκι αυξάνονται κατά 15,2 % και στην περιοχή Μαρίκες κατά 17,9% (οι δύο αυτές περιοχές είναι συνήθεις τόπος θαλάσσιων λουτρών). Στην περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα αυξάνεται κατά 18,2% και της Διώνης κατά 12,5%. Αντίθετα, στην περιοχή του Νέου Βουτζά μειώνεται κατά 30,6%, στην Καλλιτεχνούπολη μειώνεται κατά 20,5% και στο Τράφη μειώνεται κατά 9,1%.

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ζήτησε τεκμηριωμένες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές. Το υπουργείο στην απάντησή του, όπως αναφέρει ο εν λόγω Δήμος στην αίτηση ακύρωσης, αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση «κατατείνει στον εκσυγχρονισμό, την επικαιροποίηση και την επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων και υλοποιεί την σύγκληση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών βάσει διεθνών και Ευρωπαϊκών εκτιμητικών προτύπων και πρακτικών, καθιστώντας δικαιότερη την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και ενδυναμώνοντας το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Ο εν λόγω Δήμος υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι θα υποστεί υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων κοινοχρήστων χώρων που αναμένεται να γίνουν, καθώς τμήματα του Δήμου θα τροποποιηθούν πολεοδομικά και θα επεκταθεί το σχέδιο πόλης της Ραφήνας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Περιβάλλοντος, κατά την επέκταση του σχεδίου πόλης, απαιτείται το 4,5μ2 ανά κάτοικο να είναι χώρος πρασίνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει ο εν λόγω Δήμος σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές να καταβάλει για απαλλοτριώσεις 12,4 εκ. ευρώ, ενώ με τις ισχύουσες θα κατέβαλε 6,8 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου υποστηρίζει ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές καθώς είναι αυθαίρετες, δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Ακόμη, είναι αδικαιολόγητες και αντίθετες στη νομολογία του ΣτΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter