Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας μέσω του ενός εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Σαραφιανού. 

Με αυτό τον τρόπο ζητάει την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου.

Όπως αναφέρεται, η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά, κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4760/2020 επισημαίνεται ότι τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος. Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και όχι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως προβλέπει ο επίμαχος νόμος.

Διαβάστε επίσης: Απορρίφθηκε ως «απαράδεκτο» το αίτημα του Κουφοντίνα από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας

Στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της κυρίας Νικολάου έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στην ημέρα από την πλευρά του ΣτΕ επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Η ΚΕΜ, όπως προκύπτει και από τη σημερινή δικαστική απόφαση, είναι το αρμόδιο όργανο για να απαντήσει στην αίτηση μεταγωγής, την οποία ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει υποβάλει από τις 28 Δεκέμβρη του 2020, ζητώντας μεταγωγή στον Κορυδαλλό, βάσει των όσων προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος 4760/2020.

Η ΚΕΜ δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, ενώ η Σ. Νικολάου η οποία είναι και πρόεδρος της τριμελής επιτροπής της, δηλώνει πως η επιτροπή θα συνεδριάσει… όταν είναι να συνεδριάσει.

Η αίτηση υποβλήθηκε από την πλευρά του Δ. Κουφοντίνα στις 28.12.2020 στη γραμματεία της Φυλακής Δομοκού και διαβιβάστηκε στο υπουργείο στις 11.1.2021, με αριθμό πρωτοκόλλου 23624. H ίδια αίτηση επαναϋποβλήθηκε από τη συνήγορό του Ιωάννα Κούρτοβικ στις 28.2.2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου με έγγραφό της από τις 3.3.2021, παραδέχτηκε πως ενώπιον της ΚΕΜ εκκρεμεί αίτηση του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter