Στο ΣτΕ συζητήθηκε σήμερα το θέμα της χορήγησης ή μη ασύλου για τον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Στο ΣτΕ συζητήθηκε σήμερα το θέμα της χορήγησης ή μη ασύλου για τον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι πρόκριμα για την τύχη και των υπολοίπων εφτά Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη χώρα μας .

“Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα”, είπε απευθυνόμενος στους δικαστές ο εκ των συνηγόρων του αιτούντος αξιωματικού ,ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, Νίκος .

Δεν παρέστη στη συζήτηση ο αιτών καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας .

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου εκδικάστηκε η υπόθεση για τη χορήγηση η μη αςύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, αναπτύχθηκαν τα επιχειρήματα όχι μόνο των συνηγόρων του αιτούντος αλλά και των νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου .

Στη δίκη παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας που τάχθηκε ς υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος αμετάκλητα έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης τους.

Αντίθετα, οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον αξιωματικό ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής .

Οπως υποστήριξαν , προκειται για αντιφατική και νομικά εσφαλμένη απόφαση καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

” Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου”τόνισε νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου επισημαίνοντας ότι ” η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε,ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου”.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας ως κοινά ποινικά αδίκημα και ότι “δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα στασιαστικές ενέργειες”.

Από την πλευρά των συνηγόρων του αιτούντως , ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι “η υπόθεση δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου”.Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η Αγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσής του του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.

“Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δόσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν.Οταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν το ξέρουμε όλοι τους αποκαλεί καθημερινά “τρομοκράτες και δολοφόνους” τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω”;

Η απόφαση του Ανωτάτου αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter