Στο ΣτΕ τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Δημοσιονομική βόμβα αν είναι θετική η απόφαση

Στο ΣτΕ τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Δημοσιονομική βόμβα αν είναι θετική η απόφαση

Στην μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητείται σήμερα, το ζήτημα των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όσο και η κατάργηση από 1.1.2013, του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, εισήχθησαν οι υποθέσεις αυτές προς συζήτηση με την διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010) και μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ, με το επιχείρημα ότι στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχαν για 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Στο μεταξύ η συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων πραγματοποιείται έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα των αναδρομικών καθώς έχει πολύ μεγάλο δημοσιονομικό ενδιαφέρον.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού το οποίο θα δημιουργηθεί στην περίπτωση κατά την οποία το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση της οποιασδήποτε ανατροπής στα δημοσιονομικά, η οποία θα προκληθεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα δημιουργήσει παράπλευρες συνέπειες στους δημοσιονομικούς μας στόχους, δηλαδή θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε μια μόχλευση των δημοσιονομικών μας μεγεθών. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος που θα μας οδηγήσει σε αναγκαία μετατροπή. Θα αναγκαστούμε να κάνουμε περικοπές από προβλεπόμενα κονδύλια για να αποκατασταθεί η ισορροπία σε σχέση με τη συμμόρφωσή μας με τις δικαστικές αποφάσεις.

Είναι κάτι που μεσοπρόθεσμα θα μας δημιουργήσει δημοσιονομική αναταραχή, παρά ταύτα επειδή οι προβλέψεις τις οποίες έχουμε είναι θετικές, έχουμε την αίσθηση ότι θα απορροφήσουμε τον κραδασμό»εκτίμησε ο υπουργός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter