Στο ΣτΕ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – «Να ακυρωθεί ο περιορισμός κυκλοφορίας στα νησιά»

Στο ΣτΕ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – «Να ακυρωθεί ο περιορισμός κυκλοφορίας στα νησιά»

Να ακυρωθεί η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου που επιβάλλει περιορισμούς κυκλοφορίας για τους πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ζητά το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΣΠ αναφέρει τα εξής:

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) προσέβαλε με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου που επέβαλε περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η παραπάνω απόφαση, παραβιάζοντας το ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες που δεσμεύουν τη χώρα, επέβαλε περιορισμό κυκλοφορίας σε όσους υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω και Ρόδου. Η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου στερείται ειδικής και ορισμένης εξουσιοδότησης για την έκδοσή της, δεν έχει επαρκή αιτιολογία ως προς τη λήψη του ως άνω μέτρου που περιορίζει την ελευθερία μετακίνησης όλων των αιτούντων διεθνή προστασία, προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας, ενώ είναι επίσης αντίθετη και με την Οδηγία σχετικά με τις ελάχιστες συνθήκες υποδοχής αιτούντων άσυλο.

Η σχετική Οδηγία, ναι μεν παρέχει τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών κυκλοφορίας, μόνο όμως για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημοσίας τάξης ή για λόγους ταχείας και αποτελεσματικής εξέτασης της αίτησης διεθνούς προστασίας, οι οποίοι δεν συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμα, ο περιορισμός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θίγει όλα τα δικαιώματα επαρκών συνθηκών φιλοξενίας, εκπαίδευσης, ειδικών συνθηκών μεταχείρισης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και λοιπών δικαιωμάτων που προβλέπονται από τις ως άνω διατάξεις ως προϋπόθεση επιβολής του σχετικού μέτρου.

Οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχουν επικριθεί πολλάκις από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, με πιο πρόσφατες τις εκκλήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για βελτίωση των συνθηκών στα ελληνικά νησιά, ενόψει και του επικείμενου χειμώνα, καθώς και την έκκληση 19 ελληνικών και διεθνών οργανώσεων προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, που συνυπέγραψε μεταξύ άλλων και το ΕΣΠ, και καλεί στην αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και την παροχή κατάλληλων καταλυμάτων και υπηρεσιών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter