Στο ΣτΕ το θέμα των «πετσοκομμένων» αναδρομικών – Πότε θα συζητηθεί η υπόθεση

Στο ΣτΕ το θέμα των «πετσοκομμένων» αναδρομικών – Πότε θα συζητηθεί η υπόθεση

Στις δικαστικές αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας, μεταφέρεται για οριστική κρίση οι νομικοί ακροβατισμοί Βρούτση-Μητσοτάκη σε σχέση με την διεκδίκηση των αναδρομικών από τους συνταξιούχους. 

Πρόκειται για μία σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να υψώσει αντισυνταγματικά εμπόδια σε όσους συνταξιούχους δεν αποδέχονται τις παράνομες περικοπές στα οφειλόμενα αναδρομικά και επιθυμούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά που τους οφείλονται και πέραν τον 11μηνου.

«Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, ώστε να ακυρωθεί η «υπουργική απόφαση – σκάνδαλο» του Γιάννη Βρούτση. Μια απόφαση που στερεί από τα εκατομμύρια των συνταξιούχων τη διεκδίκηση αναδρομικών, για τις περικοπές που έγιναν στα μνημονιακά έτη και κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Μια απόφαση που περιορίζει με το «έτσι θέλω» τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων και τους υποχρεώνει να αποδεχτούν τα «ψίχουλα» που τους μοίρασε ως αναδρομικά πριν από λίγες μέρες. (Και αρκετά από αυτά λάθος.). Οι Συνταξιούχοι όμως, δεν λυγίζουν! Το ΕΝΔΙΣΥ δεν υποχωρεί και ελπίζει οι Σύμβουλοι του ΣτΕ να σκύψουν πάνω από το δίκαιο αίτημα, ώστε να υπάρξει δικαίωση» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος.

Τι διεκδικεί το ΕΝΔΙΣΥ:

-Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.

-Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Το υπερόπλο της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο (ως ανώτατο δικαστήριο) με γνωμοδότηση του έχει ραπίσει αυτές τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις των Βρούτση-Μητσοτάκη εις βάρος των συνταξιούχων. Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι ήδη ένα από τρία ανώτατα δικαστήρια έχει γνωμοδοτήσει (αν και δεν είναι δεσμευτική για την Κυβέρνηση αυτή η γνωμοδότηση) περί της αντισυνταγματικότητας των προωθούμενων διατάξεων με τις οποίες αυτή τη στιγμή καταβάλλονται τα πετσοκομμένα αναδρομικά σε συνταξιούχους. Σύμφωνα λοιπόν με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την τροπολογία Βρούτση η Κυβέρνηση Μητσοτάκη:

● επεμβαίνει σε γεννημένα περιουσιακά δικαιώματα

● νομοθετεί μία η ρύθμιση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

● νομοθετεί μία αντισυνταγματική η απαγόρευση της δικαστικής διεκδίκησης αναδρομικών και Δώρων και πέραν του 11μήνου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter