Στο στόχαστρο της ΝΔ συνταξιούχοι παραπληγικοί

Στο στόχαστρο της ΝΔ συνταξιούχοι παραπληγικοί

Εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι σε συνταξιούχους παραπληγικούς ΑμεΑ με τριάντα και πλέον χρόνια ασφάλισης και διάφορα προβλήματα υγείας που τους κρατούν καθηλωμένους στην αναπηρία τους. Τους οδηγεί να χάνουν κι αυτά που δικαιούνται. Είναι χωρίς αντίκρισμα οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας –Κωστής Χατζηδάκης και Παναγιώτης Τσακλόγλου– στη Βουλή ότι συνταξιούχοι που λαμβάνουν παραπληγικό επίδομα (αναπηρία άνω 85%) δικαιούνται επανυπολογισμό της σύνταξής τους ώστε να έχουν αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης και βεβαίως να λάβουν αναδρομικά. Η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι είναι έπεα πτερόεντα. Τι τρέχει; Η αβάσταχτη ελαφρότητα των «γαλάζιων» επιτελών συνδυάζεται με την ευκολία της τεχνοκρατικής και μηχανιστικής προσέγγισης για λογισμικό-πανάκεια (το χειρίζονται ιδιώτες, εννοείται) που δήθεν οδηγεί σε ταχύτατη έκδοση συντάξεων ή και έλεγχο δεδομένων και κατηγοριοποίηση για ζητήματα συντάξεων. Και το «γαλάζιο» αφήγημα καταρρέει συμπαρασύροντας ζωές.

Οπως αποκαλύπτει το Documento, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων τους οποίους το ηλεκτρονικό σύστημα εγγράφει ως κατέχοντες πολλαπλές συντάξεις –αν και λαμβάνουν μόνο μία– επειδή εμφανίζει το παραπληγικό επίδομα (εξωιδρυματικό) ως σύνταξη αναπηρίας! Ετσι, το λογισμικό του ΕΦΚΑ «κόβει» το δικαίωμά τους να γίνει επανυπολογισμός και αναπλήρωση της σύνταξής τους για να διεκδικήσουν και να λάβουν και αναδρομικά από το 2020!

Η περιπέτεια ενός συνταξιούχου ΑμεΑ που έφτασε ως τον Συνήγορο του Πολίτη έχοντας κάνει αιτήματα στο υπουργείο Εργασίας, στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων. Εως και στο ΙΚΑ της περιοχής του αποτυπώνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Και η υπόθεση αφορά πολλούς συνταξιούχους με πολλά χρόνια ασφάλισης και ΑμεΑ με εξωιδρυματικό επίδομα.

Η επιστολή του προς τον Συνήγορο του Πολίτη και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν είναι γροθιά στο στομάχι των χορτασμένων και κυβερνητικών παραγόντων, που σαν καλοί νεοφιλελεύθεροι και γραφειοκράτες δίνουν απαντήσεις αλλά δεν ελέγχουν τι γίνεται στην πραγματική ζωή της διοίκησης, και των τεχνοφρίκ ή τεχνοτρίκ πολιτικών που –παραδόξως πώς– αστοχούν πάντα υπέρ της δημοσιονομικής λιτότητας και εις βάρος των εργαζομένων που έγιναν συνταξιούχοι και ακόμη κυνηγούν όσα δικαιούνται. «Τι περιμένουν, να πεθάνουμε;» αναρωτιέται ο Αθανάσιος Βενετόπουλος, συνταξιούχος του ΙΚΑ, ΑμεΑ με 37 χρόνια ασφάλισης και 85% αναπηρία (και «αφασία εκπομπής») που δεν μπορεί να αποδεχτεί την αδικία.

Αφορά όχι μόνο τον ίδιο αλλά και άλλους. Και επιμένει να το ψάχνει. Ετσι, όπως σημειώνει, «πρόσφατα, έπειτα από αλλεπάλληλα… διαβήματα διαπίστωσα στα συνημμένα με την αίτησή μου για επανυπολογισμό της σύνταξής έγγραφα που διαβίβασε η Ε΄ ΒΤ Αθήνας Τοπική Διεύθυνση προς άλλη υπηρεσία ότι η ΗΔΙΚΑ έχει καταχωρήσει το παραπληγικό επίδομα που λαμβάνω ως “σύνταξη αναπηρίας” και παρουσιάζει στο ενημερωτικό σημείωμα ότι λαμβάνω “πολλαπλές συντάξεις”!».

Η απόφαση συνταξιοδότησής του είχε εκδοθεί στις 7.2.2018 και η σύνταξή του υπολογίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Πριν από την έκδοσή της έπαθε δύο εγκεφαλικά επεισόδια που του άφησαν σοβαρότατες κινητικές βλάβες, ενώ έχασε και την ομιλία του (αφασία εκπομπής). Γι’ αυτό η όποια επικοινωνία του γίνεται διαμέσου της συζύγου του. Πέρασε από επιτροπή ΚΕΠΑ, η οποία του χορήγησε ποσοστό αναπηρίας 85% εφ’ όρου ζωής. Ετσι λαμβάνει αναπηρικό – παραπληγικό επίδομα, το λεγόμενο εξωιδρυματικό επίδομα. Με βάση τον νόμο Βρούτση θα έπρεπε να γίνει επανυπολογισμός της σύνταξης κατ’ εφαρμογή του νόμου 4670/2020, να αναπροσαρμοστεί η σύνταξη του ΙΚΑ και να πάρει αναδρομικά όσα δικαιούται.

Ομως τίποτε δεν προχωρούσε. Μάλιστα τονίζει ότι «στο ενημερωτικό σημείωμα για τα αναδρομικά στη σελίδα www.efka.gov.gr αναφέρεται το εξής: από τα στοιχεία που διαθέτει ο φορέας προκύπτει ότι η σύνταξή σας δεν υπόκειται σε επανυπολογισμό και συνεπώς δεν δικαιούστε αναδρομικά. Και υπάρχει η εξής σημείωση: “Τα αναδρομικά ποσά που υπολογίστηκαν σε εφαρμογή του ν. 4670/2020 αφορούν αρχικά μόνο τις αυτοτελείς συντάξεις (χωρίς σώρευση ή πολλαπλές συντάξεις) και τους μήνες που είχε ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του ν. 4387/2016 για το διάστημα από 10/2019 έως και 9/2021”».

Ολα αυτά τα έθεσε, όπως εξηγεί σε επιστολή του στον Συνήγορο του Πολίτη, υπόψη του αρμόδιου υπουργού και υφυπουργού με emails που έστειλε αρχικά στις 26.10.2021 και στη συνέχεια στις 13.12.2021. Εν τω μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2021 ο υφυπουργός Εργασίας Παν. Τσακλόγλου, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ, επιβεβαίωσε ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να γίνει επανυπολογισμός της σύνταξης χωρίς η λήψη παραπληγικού επιδόματος να αποτελεί εμπόδιο. «Αν και το γραφείο του υπουργού απάντησε έτσι, φαίνεται πως ο αρμόδιος υπουργός δεν ρώτησε τις υπηρεσίες του για να διαπιστώσει ότι το πρόβλημα υφίσταται. Δεν έλεγξε μήπως αυθαίρετα “μας πετάει έξω” το λογισμικό που εφαρμόζεται, μήπως “διαβάζει” ως σύνταξη το παραπληγικό επίδομα που λαμβάνουμε, μήπως έχει καταχωρηθεί από κάποιους ως σύνταξη το παραπληγικό επίδομα» αναφέρει ο συνταξιούχος.

Στις 10.1.2022 κατέθεσε αιτήσεις στην Ε΄ ΒΤ Αθήνας Τοπική Διεύθυνση (αρ. πρωτ. 251/10.1.2022) καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων (αρ. γενικού πρωτ. 547687/31.12.2021) ζητώντας να προχωρήσουν στον επανυπολογισμό της σύνταξής του. Οι υπηρεσίες που έχουν τον φάκελό του παραπέμπουν σε άλλες για έλεγχο της υπόθεσης χωρίς να μνημονεύσουν, όπως σημειώνει με παράπονο, «το οφθαλμοφανές πρόβλημα ότι η ΗΔΙΚΑ έχει καταχωρήσει το παραπληγικό επίδομα που λαμβάνω ως “σύνταξη αναπηρίας” και ότι εμφανίζομαι να λαμβάνω “πολλαπλές συντάξεις”!».

Η υπόθεση αυτή έχει γνωστοποιηθεί ήδη από τις 16 του περασμένου Φεβρουαρίου στο πρωθυπουργικό γραφείο με επιστολή του ίδιου του συνταξιούχου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter