Στο «στρατηγείο των εκλογών» ο …«Λαλιώτης της ΝΔ»

Στο «στρατηγείο των εκλογών» ο …«Λαλιώτης της ΝΔ»

Στελέχη από το στενό επιτελείο του προέδρου της ΝΔ αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο στο «στρατηγείο της κάλπης».

Τα ηνία του υπουργείου Εσωτερικών όπου χτυπά η καρδιά …πασών των εκλογών κρατά ο 55χρονος πολιτικός επιστήμονας Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει ενταχθεί στην ηγετική ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εποχή της διεκδίκησης της αρχηγίας της ΝΔ έως και σήμερα που πλέον είναι πρωθυπουργός της χώρας.

Στα χέρια του νέου υπουργού Εσωτερικών περνά η υλοποίηση του σχεδιασμού για αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα επηρεάσει το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Την ίδια ώρα όμως, κρίσιμες θα είναι οι παρεμβάσεις του στην προώθηση έργων της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας , καθώς …ρέει χρήμα των ΕΣΠΑ και άλλων πόρων που η απορρόφησή τους αποτελεί κρίσιμο κρίκο μεταξύ κεντρικού κράτους και περιφερειαρχών. Εξάλλου, η διαμόρφωση ενός πλαισίου που διευκολύνει την επιχειρηματική δράση και προωθεί επενδυτικές ευκαιρίες αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τους επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών, η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αφήσει έτοιμο νομοσχέδιο για την ψήφο εξωτερικού που, ενδεχομένως, να αποτελέσει, με διαφοροποιήσεις, βάση για τη θέσπιση της συμμετοχής των εκτός επικρατείας εκλογέων στις εθνικές εκλογές. Βέβαια, ειδικά αυτό το θέμα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διευρυμένης προσέγγισης με καθοριστική την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό Αντώνη Διαματάρη.

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται να προωθήσει νέες ρυθμίσεις στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, με δεδομένο ότι η ΝΔ διαφωνούσε με τον “Κλεισθένη” και προειδοποιούσε για ακυβερνησία στα δημοτικά συμβούλια λόγω της απλής αναλογικής -νομοθετικές παρεμβάσεις για να μπορεί μια απόφαση με οικονομικό αντίκτυπο να λαμβάνεται από το δήμαρχο, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η συναινετική αποδοχή από την πλειοψηφία.

Στην οδό Δραγατσανίου, στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών θα βρίσκεται ως υφυπουργός με αρμοδιότητες τοπικής διοίκησης ο 42χρονος πληροφορικάριος Θοδωρής Λιβάνιος, ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα αυτοδιοικητικά θέματα ενώ έχει εμπειρία στις ψηφιακές εφαρμογές και επιδιώκει την ανάδειξη της πληροφορικής ως αναπτυξιακού “όπλου” . Από το 2014 βρίσκεται στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός είχε αναλάβει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Θοδωρής Λιβάνιος βρέθηκε δίπλα του ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο .

Έχει ενδιαφέρον ότι το δίδυμο του υπουργείου Εσωτερικών, Θεοδωρικάκος-Λιβάνιος έχει κεντροαριστερό (ή σοσιαλδημοκρατικό) παρελθόν, με ΠΑΣΟΚική εσάνς. Ο πολιτικός αναλυτής , αν και προερχόταν από διαφορετικό πολιτικό χώρο, βρέθηκε δίπλα στον Μητσοτάκη και σύντομα έκανε αίσθηση στον τρόπο που χειρίστηκε την επικοινωνιακή στρατηγική της γαλάζιας παράταξης, συμβάλλοντας στην πορεία της προς την κυβερνητική εξουσία. Το παρατσούκλι του Τάκη Θεοδωρικάκου , που υπήρξε γραμματέας της ΚΝΕ το 1990, και στη διάσπαση ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από το ΚΚΕ, είναι “Λαλιώτης της ΝΔ” λόγω των επαφών που είχε πάλαι ποτέ με το κορυφαίο στελεχος του ΠΑΣΟΚ ως σύμβουλος επικοινωνίας την εποχή που ήταν επικεφαλής στο ΠΕΧΩΔΕ και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο Θοδωρής Λιβάνιος ήταν σημαντικό στέλεχος του δήμου Αθηναίων, έχοντας διατελέσει Γενικός Γραμματέας από το 2011 έως το 2014 , επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη. Μάλιστα, έφτασε ως το δημαρχείο στην οδό Αθηνάς έχοντας νωρίτερα επαφές με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από το 2010 ο θοδρής Λιβάνιος διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών την εποχή που υπουργός ήταν το τότε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος είναι πλέον εκλεγμένος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Από το …χτίσιμο του “Καλλικράτη” επί Ραγκούση θα βρεθεί να αποδομεί τον “Κλεισθένη” του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο επιδιώκουν να βάλουν τη σφραγίδα της ΝΔ στην τοπική διακυβέρνηση, με κλειδί την οικονομική ανάπτυξη. Βεβαίως, ανοίγουν και το δρόμο για τη μεγαλύτερη πολιτική διείσδυση της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες, ενώ παράλληλα θα επιδιώξουν την ενεργοποίηση ευρύτερων συναινέσεων, μέσω των δήμων και περιφερειών, με προσέλκυση στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter