Στο Συμβούλιο της Ευρώπης η καταγγελία για την κυβερνοεπίθεση σε documentonews.gr και koutipandoras.gr

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης η καταγγελία για την κυβερνοεπίθεση σε documentonews.gr και koutipandoras.gr
Πηγή: screenshot/fom.coe.int

Την καταγγελία του IPI και του MFRR για την επίθεση DDOS εναντίον των ιστοσελίδων documentonews.gr και koutipandoras.gr καταγράφει στην ειδική του ιστοσελίδα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Με τον τίτλο «Το Documento και το Koutipandoras στοχοποιήθηκαν από επίθεση DDoS μετά από άρθρο για τούρκο επιχειρηματία», το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγράφει με τις υπογραφές τόσο του IPI, όσο και των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), την επίθεση που δέχτηκαν οι δύο ιστοσελίδες, μία ημέρα μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας Documento, που περιελάμβανε το θέμα που αφορά τον επιχειρηματία Αγιαβέφε και τη σύζυγό του και τις σχέσεις τους με την Greek Mafia.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2023, οι ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Documentonews.gr και Koutipandoras.gr στοχοποιήθηκαν με κυβερνοεπιθέσεις DDoS, οι οποίες έριξαν τους servers τους και κατέστησαν τις πλατφόρμες προσωρινά μη διαθέσιμες για τους αναγνώστες.

Η ταυτότητα της πηγής της επίθεσης και το κίνητρο ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθούν.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, που ξεκίνησαν και οι δύο γύρω στο μεσημέρι, ήρθαν μία ημέρα αφότου και τα δύο μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ερευνητικό ρεπορτάζ για τη σύζυγο του αμφιλεγόμενου Τούρκου επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφε.

Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μάριου Αραβαντινού είχε αποκαλύψει πώς η σύζυγος του Αγιαβέφε είχε λάβει πλαστή ταυτότητα από εγκληματική οργάνωση συνδεδεμένη με τον ελληνικό υπόκοσμο και έκανε αναφορά για τη δράση της εγκληματικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τον Αγιαβέφε ή τη σύζυγό του με την κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική τέτοια επίθεση σε μέσα ενημέρωσης που συνδέεται με τις δημοσιεύσεις τους για τον Αγιαβέφε τον τελευταίο χρόνο. Τον Ιούλιο του 2022, πολλά μέσα ενημέρωσης στοχοποιήθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις DDoS μετά την αναφορά τους. Δείτε την ειδοποίηση: https://www.mapmf.org/alert/25188. Μιλώντας στο BIRN, ο Αραβαντινός είπε: «Το Documento είναι το τέταρτο μέσο ενημέρωσης που δέχεται επίθεση μετά τη δημοσίευση ειδήσεων για αυτό το πρόσωπο. Υπάρχει ένα μοτίβο. Απομένει να αποδειχθεί αν ο δράστης είναι το ίδιο πρόσωπο». Το Documento είπε ότι ο ιστότοπός του είχε καταρρεύσει για αρκετή ώρα, αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε.

Είπε ότι οι ειδικοί είχαν αξιολογήσει το ζήτημα και το περιέγραψαν ως μια σοβαρή επίθεση DDoS που θα κόστιζε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να πραγματοποιηθεί. Η επίθεση λειτουργεί υπερφορτώνοντας τους διακομιστές ενός ιστότοπου με τεράστια ποσά κίνησης στο Διαδίκτυο, διακόπτοντάς τον και οδηγώντας τους ιστότοπους εκτός σύνδεσης. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter