Στο τέλος μόνον ο Μητσοτάκης θα στηρίζει Βέμπερ – Τι δήλωσε ο Σόιμπλε

Στο τέλος μόνον ο Μητσοτάκης θα στηρίζει Βέμπερ – Τι δήλωσε ο Σόιμπλε

Το ενδεχόμενο «απόσυρσης»  μετά πολλών επαίνων του ακροδεξιού Μάνφρεντ Βέμπερ και προσωπικού φίλου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη από την κούρσα διαδοχής στην προεδρία της Κομισιόν, ως αντικαταστάτη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, φαίνεται πως σκέφτεται το Βερολίνο.

Αυτό διαφαίνεται από τις δύο δηλώσεις του προέδρου της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος εξέφρασε το… θαυμασμό του και για άλλους υποψήφιους.

Οι «διπλωματικές» εκφράσεις του κυρίου Σόιμπλερ ωστόσο κρύβουν τόσο το φόβο πως οι Ευρωπαϊκές Εκλογές δεν θα φέρουν το ανάλογο αποτέλεσμα όσο και τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί στο πρόσωπο του κ. Βέμπερ στην Ευρώπη – ακόμα και μεταξύ των συντηρητικών – και αφορούν το επικίνδυνο όραμά του για την Ευρώπη αλλά και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του που βρήκαν ανταπόκριση σε ελάχιστους Ευρωπαίους πολιτικούς μεταξύ των οποίων και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι σαφές ότι ως Χριστιανοδημοκράτης υποστηρίζω τον Μάνφρεντ Βέμπερ καθώς είναι υποψήφιος του ΕΛΚ. Τον εκτιμώ επίσης πάρα πολύ. Αλλά επίσης δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι και εγώ, για παράδειγμα τρέφω μεγάλη εκτίμηση και για τη Δανέζα επίτροπο Μάργκρετ Βέσταγκερ με την οποία συνεργάστηκα στενά όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Δανίας», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπε στο RND.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε μάλιστα ότι και ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς (το κόμμα του οποίου φαίνεται πως ήρθε πρώτο στις Ολλανδικές Ευρωεκλογές) «είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «η ύπαρξη τόσο ισχυρών υποψηφίων είναι ένα καλό σημάδι από μόνο του».

«Τα σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενδέχεται να επηρεάσουν τις πιθανότητες του Βέμπερ στις σχετικές διαπραγματεύσεις», εκτίμησε από την πλευρά του το RND.

Σχεδόν την ίδια δήλωση επανέλαβε o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σε συνέντευξη του στη Dresdner Neueste Nachrichten (dnn):

«Προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνεται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων, λαμβανομένου υπόψη του αποτελέσματος των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στη συνέχεια πρέπει να εκλεγεί από την πλειοψηφία του. Είναι σαφές ότι, ως Χριστιανοδημοκράτης, υποστηρίζω τον Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τον εκτιμώ επίσης πάρα πολύ, αλλά δεν κρύβω λ.χ. ότι εκτιμώ πολύ την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με την οποία είχα συνεργαστεί στενά, όταν ήταν η υπουργός Οικονομικών της Δανίας, και είχα υποστηρίξει ενθέρμως την υποψηφιότητά της ως Επιτρόπου της Κομισιόν. Και ο Φρανς Τίμερμανς όμως, ο νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι επίσης εξαιρετικός υποψήφιος. Η ύπαρξη τόσο δυνατών υποψηφίων είναι ένα καλό σημάδι από μόνο του»

Διαβάστε επίσης: Die Welt: Θα υποστηριχτεί μέχρι τέλους από τους Χριστιανοδημοκράτες ο Βέμπερ για πρόεδρος της Κομισιόν;

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε οργανώσει φιέστα στο Ζάππειο για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter