Στο βάθος του Κόλπου

Στο βάθος του Κόλπου

Θα ξεκινήσω, αφελώς ίσως, µε µια αναγκαία παραδοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Ας προχωρήσουµε τώρα στα γεγονότα. Τον Ιούλιο του 2022 ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε στην Ελλάδα τον πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάµεντ µπιν Σαλµάν αλ Σαούντ. Από άποψη διπλωµατίας ο Eλληνας πρωθυπουργός άνοιξε την πόρτα της Ευρώπης σε αυτόν που είχε διατάξει τη δολοφονία και τον τεµαχισµό του δηµοσιογράφου Τζαµάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ανατριχιαστικές οι λεπτοµέρειες της δολοφονίας, αλλά αποτελούν κι αυτές µέρος των γεγονότων. Ο αντιφρονών Σαουδάραβας δηµοσιογράφος Κασόγκι είχε µεταβεί στην πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει αναγκαία έγγραφα προκειµένου να παντρευτεί την Τουρκάλα µνηστή του. ∆εκαπέντε άτοµα που ήταν απεσταλµένοι του πρίγκιπα Σαλµάν ακινητοποίησαν τον Κασόγκι µόλις έφτασε στην πρεσβεία και ο γιατρός Σαλάχ Μοχάµαντ αλ Τουµπαϊγί έκοψε µε πριόνι σε κοµµάτια τον Κασόγκι ενώ ήταν ζωντανός υπό τον ήχο δυνατής µουσικής. Η CIA ανακοίνωσε την άµεση εµπλοκή του πρίγκιπα στη φριχτή δολοφονία του δηµοσιογράφου. Τα ευρωπαϊκά κράτη, πολλά από τα οποία ήταν ενήµερα για τις λεπτοµέρειες της δολοφονίας µέσω ηχητικών ντοκουµέντων που τους γνωστοποίησε ο Ερντογάν, κράτησαν αποστάσεις από τον Σαλµάν. Ο Μητσοτάκης επέλεξε ωστόσο να τον καλέσει στην Ελλάδα και να λάβει τη διαβεβαίωση του πρίγκιπα ότι όποτε µας επισκέπτεται δεν θα έρχεται µε άδεια χέρια.

Τις ηµέρες εκείνες τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ µάς διαβεβαίωναν για τις επενδύσεις που έρχονται από τη Σαουδική Αραβία και για να µην υπάρχει αµφιβολία µετέδιδαν λεπτοµέρειες από τη χλιδή κατά την παραµονή του Σαλµάν στο Four Seasons. Επτά αεροπλάνα µετέφεραν τη συνοδεία του, 350 λιµουζίνες κατέφτασαν για να εξυπηρετήσουν τα 700 πρόσωπα που τον συνόδευαν. Μαζί µε τη συνοδεία κατέφτασε και ολόκληρη οικοσκευή. Οι σουίτες απέκτησαν αλεξίσφαιρα τζάµια, ενώ φυτεύτηκαν φοίνικες ακόµη και µέσα στα δωµάτια. Μόλις την προηγούµενη βδοµάδα µάθαµε από το Politico ότι στο Four Seasons διοργανώθηκε δείπνο προς τιµήν του πρίγκιπα από τον Θόδωρο Κυριακού, όπου παρευρέθηκαν πλείστοι ζάπλουτοι αλλά µεταξύ άλλων και η Εύα Καϊλή µε τον Μαργαρίτη Σχοινά. Τα δύο τελευταία ονόµατα που έχουν εµπλακεί –το ένα άµεσα και ο Σχοινάς έµµεσα– µε το Qatar-gate δίνουν άλλη διάσταση στο θέµα, το οποίο το Politico συνδέει µε κρυφή συµφωνία µεταξύ Μητσοτάκη και Σαλµάν για διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Ο ιστότοπος εµφανίζει τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό µας να συµµετέχει σε sportswashing του καθεστώτος και του πρίγκιπα µε τρόπο που κάνει το Qatar-gate να µοιάζει µε ερασιτεχνική απόπειρα.

Ας πάµε όµως πάλι στις µέρες του Ιουλίου. Ο πρίγκιπας υποσχέθηκε διάφορα (σε χρήµα πάντα) και αποχώρησε από την Ελλάδα. Φτάνοντας στο Ριάντ απόλαυσε µερικές ακόµη εκτελέσεις που έγιναν αριστοτεχνικά µε κοφτερό σπαθί και έµεινε ικανοποιηµένος που κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθµό των εκτελέσεων ανεβάζοντάς τες σε 138. Ενδεχοµένως να ήταν τόσο ικανοποιηµένος όσο και µε τη συνάντηση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Εύα Καϊλή – αλλά δεν έχουµε σχετικές µαρτυρίες.

∆εν γνωρίζω αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Σαλµάν «από την κόψη του σπαθιού την τροµερή» στις προσωπικές τους συζητήσεις, είναι βέβαιο όµως ότι εκτίµησε τα πετροδολάρια. Μία λοιπόν από τις µεγάλες επενδύσεις που µάθαµε διά στόµατος του Ιωάννη Σµυρλή, τότε γενικού γραµµατέα ∆ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, είναι η κατασκευή του αγωγού δεδοµένων Σαουδικής Αραβίας – Κύπρου – Ελλάδας East to Med Data Corridor. Καταρχάς σηµειώστε το όνοµα του κ. Σµυρλή γιατί έχει σηµασία στην ιστορία µας, καθότι ήταν αυτός που υπέγραψε την εξαγωγή του κατασκοπευτικού συστήµατος Predator από την Ελλάδα για το οποίο ο Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν υπήρχε.

Και συνεχίζουµε. Βασικός κατασκευαστής του ακριβού έργου θα είναι η εταιρεία TTSA, στην οποία συναντάµε τον πρωθυπουργικό φίλο Γιώργο Ρόκα (τα έργα και οι ηµέρες του έχουν περιγραφεί πλήρως από το Documento, όπως µε πληροφορούν) και µια κυπριακή εταιρεία υπό τον δικηγόρο Αλέξανδρο Σίνκα. Ο κ. Σίνκα έχει συνδεθεί στην Κύπρο µε το κατασκοπευτικό λογισµικό Predator και τη σκανδαλώδη υπόθεση µε το µαύρο βαν που εντοπίστηκε στην Κύπρο.

Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα ο Σίνκα είναι αυτός που έφερε σε επαφή πρόσωπα του Predator από την Κύπρο µε ανθρώπους στην Ελλάδα. Ας αφήσουµε όµως την επένδυση και ας πάµε πάλι πίσω στη δολοφονία Κασόγκι. Οι µυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας ήταν από τους πρώτους χρήστες του κατασκοπευτικού ισραηλινού λογισµικού NSO. Με αυτό το λογισµικό παγίδευσαν το τηλέφωνο του φίλου του Κασόγκι Οµάρ Αµπνουλασίζ και κατάφεραν να οργανώσουν τη δολοφονία του στην Κωνσταντινούπολη.

Το κατασκοπευτικό σύστηµα Predator ήταν ο διάδοχος του συστήµατος NSO. Και στις δύο εταιρείες µε τα κακόβουλα λογισµικά κοινό πρόσωπο είναι ο Ισραηλινός πρώην πράκτορας Ταλ Ντίλιαν. Οπως λέει και το τραγούδι, «πώς µπλέκουν έτσι οι ιστορίες και των ανθρώπων οι τροχιές». Για να µην µπερδευτούµε ας µείνουµε στην αρχική παραδοχή ότι έχουµε ένα φιλελεύθερο πρωθυπουργό που θα µας φέρει δολάρια. Ακόµη και αν είναι µατωµένα, σηµασία έχει ότι δεν χάνουν την αγοραστική τους δύναµη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter