Στο χείλος της κατάρρευσης η κυβέρνηση Ντράγκι – Αποχή Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι

Στο χείλος της κατάρρευσης η κυβέρνηση Ντράγκι – Αποχή Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι

Η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από την διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι. Παράλληλα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την αίθουσα της Γερουσίας την ώρα της ψηφοφορίας. Χωρίς τις ψήφους αυτών των κομμάτων η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Γερουσία, που μπορεί να οδηγήσει την Ιταλία προς πρόωρες εκλογές, πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Νωρίτερα, εμφανιζόμενος για δεύτερη φορά ενώπιον της Γερουσίας, ο Ντράγκι ανέφερε μια «άνευ προηγουμένου» έκρηξη δημοσίων εκκλήσεων για να συνεχίσει να κυβερνά εν μέσω ραγδαίου πληθωρισμού, αύξησης των τιμών της ενέργειας, του πολέμου στην Ουκρανία και της ανάκαμψης της Ιταλίας από την πανδημία COVID-19.

Ο Ντράγκι δήλωσε στους γερουσιαστές μετά από ώρες συζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των τσακωμών μεταξύ των μελών των εταίρων του συνασπισμού, ότι «σε αυτό το σημείο, θα μπορούσα να δηλώσω την παραίτησή μου και να φύγω από την αίθουσα».

Επειδή όμως η «κινητοποίηση που έχω δει από πολίτες» και διάφορες ενώσεις είναι «χωρίς προηγούμενο», ο Ντράγκι ανέφερε ότι αντ’ αυτού υπέβαλε σε ψηφοφορία ένα σύμφωνο που θα επιβεβαίωνε την πίστη των κομμάτων του συνασπισμού του.

Ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η μοίρα της κυβέρνησής του θα κριθεί με ψήφισμα, που θα κατατεθεί από έναν βετεράνο κεντρώο γερουσιαστή, τον Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, το οποίο ζητά την έγκριση αυτού που πρότεινε ο πρωθυπουργός ως προϋπόθεση για να παραμείνει στη θέση του.

Η απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης του Ντράγκι για την κυβέρνησή του θα μπορούσε να οδηγήσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να διαλύσει το κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές του φθινοπώρου. Ο Ματαρέλα απέρριψε την πρόταση παραίτησης του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter