Στο χιόνι θάφτηκε το «επιτελικό» αφήγημα

Στο χιόνι θάφτηκε το «επιτελικό» αφήγημα

Η ορατή πλέον πολιτική φθορά της κυβέρνησης ως αποτέλεσμα της ανικανότητάς της φέρνει όλο και πιο κοντά τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

Η προϊούσα αποσύνθεση του «επιτελικού κράτους», η διαχειριστική ανεπάρκεια, οι πρωθυπουργικές γκάφες, οι αντιπαραθέσεις υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων επισωρεύουν πολιτική φθορά που αρχίζει πλέον και γίνεται αισθητή και στις «φιλικές» μετρήσεις και ζεσταίνουν τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνουν οι πληροφορίες ότι ο γενικός διευθυντής της ΝΔ ζήτησε από τους πολιτευτές ορισμένων περιφερειών να δηλώσουν τις προθέσεις τους. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος (που είναι εξοπλισμένος με υπερεξουσίες) έχει την εντολή να επεξεργαστεί σχέδιο για νέα κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών.

Τα σενάρια τοποθετούν τις εκλογές είτε για τον Ιούνιο είτε το αργότερο για τον Σεπτέμβριο. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι μεταθέτει τις υποχρεώσεις για πληρωμές των πολιτών για τον προσεχή Ιούνιο ή και αργότερα. Παράλληλα τοποθετεί την καταβολή όσων συντάξεων έχουν καθυστερήσει για την περίοδο κοντά στο Πάσχα. Μέσα στον Μάιο εκτιμούν οι αρμόδιοι ότι αφενός θα έχει υποχωρήσει το κύμα της πανδημίας και αφετέρου θα έχει εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών ώστε η διεξαγωγή των εκλογών να είναι ασφαλής.

Χαριστική βολή

Η πρόσφατη κακοκαιρία έδωσε τη χαριστική βολή στο προπαγανδιστικό αφήγημα της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, εν αντιθέσει προς τη δήθεν ανικανότητα των προκατόχων.

Το χάος που επικράτησε ακόμη και στην Αττική ήλθε να προστεθεί στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, όπου πλέον είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει συνολικά τον έλεγχο και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην έλευση των εμβολίων. Τα χειρότερα όμως έπονται και αφορούν την οικονομία, στην οποία η κρίση είναι προ των πυλών. Θεωρείται δε βέβαιο ότι όταν περάσει η αγωνία των πολιτών για την υγεία θα υπάρξουν κλιμάκωση της δυσαρέσκειας για την οικονομία και οι ανάλογες αντιδράσεις. Ακόμη και οι μικρομεσαίοι έχουν πλέον πειστεί ότι το κόμμα στο οποίο είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους απεργάζεται την εξόντωσή τους προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων.

Η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τα εθνικά που θα αναθερμανθούν ήδη προκαλούν εφιάλτες. Είναι σαφές ότι η περίοδος χάριτος για τις υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρώπης θα τελειώσει το 2021, τον επόμενο χρόνο τα περιθώρια θα στενέψουν και μια νέα περίοδος λιτότητας, ένα νέο τυπικό ή άτυπο μνημόνιο θα επιβληθεί. Παράλληλα η κυβέρνηση υποκύπτοντας στις πιέσεις των «συμμάχων» θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να κλείσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές ή να συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού έναντι της Αγκυρας. Καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάει σε εκλογές μετά το τέλος μιας διπλής κρίσης.

Δύο επιπλέον λόγοι συνηγορούν υπέρ των εκλογών. Ο πρώτος είναι να μην προλάβει να συνέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος ότι δεν θα αφήσουν χρόνο στις κινήσεις από το εσωτερικό της ευρύτερης κεντροδεξιάς να εδραιωθούν. Ηδη κινούνται ο Γιώργος Τράγκας με τον Νίκο Νικολόπουλο, όπως και ο Φαήλος Κρανιδιώτης με τον Θάνο Τζήμερο στο δεξιό φάσμα, αλλά και στελέχη όπως οι Βαγγέλης Αντώναρος, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Χρήστος Ζώης, Σάββας Τσιτουρίδης, Νίκος Καραχάλιος στον κεντρώο χώρο. Το βέβαιο είναι ότι στις επόμενες εκλογές, ειδικά εάν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, η ΝΔ δεν θα είναι μόνη της. Εκτός από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θα υπάρχουν κι άλλα για να εισπράξουν τη δυσαρέσκεια.

«Ανεμελιά» διαρκείας

Η εικόνα του πρωθυπουργού να πίνει ανέμελος τον καφέ του στο Κολωνάκι και να συνιστά στους πολίτες να μη μετακινούνται από το σπίτι τους όπου είχαν μείνει εγκλωβισμένοι δίχως ηλεκτροδότηση προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις. Μάλιστα τα προβλήματα ήταν έντονα στα βόρεια προάστια, περιοχές που θεωρούνται «γαλάζια κάστρα». Η εικόνα τού εκτός τόπου και χρόνου πρωθυπουργού ήλθε σε συνέχεια της «ανέμελης» βόλτας στην Πάρνηθα και της προκλητικής επίσκεψης στην Ικαρία. Ολο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός και το «επιτελικό κράτος» του, που με τις συμπεριφορές τους αυξάνουν την ψυχική απόσταση από την παραδοσιακή βάση του κόμματος.

Ενδεικτικά της αποσύνθεσης είναι τα συνεχή φάλτσα των υπουργών και η «δυσαρέσκεια» του πρωθυπουργού που διαρρέει από τα φιλικά μέσα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον αντιπρόεδρό του Αδωνη Γεωργιάδη στο Μαξίμου για να του ζητήσει εν ολίγοις «να μαζευτεί». Παράλληλα, το Μαξίμου πνέει μένεα κατά του Βασίλη Κικίλια αλλά και κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που με τις δηλώσεις τους κινούνται εκτός του πλαισίου που βάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως και οι τρεις πηγαίνουν καλά στις μετρήσεις που γίνονται για βουλευτές. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπήρξαν επιθέσεις βουλευτών προς τους υπουργούς και τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που αναπτύσσουν δική τους ατζέντα. Γκρίνια υπάρχει π.χ. για τον Αλέξη Πατέλη και τις συνεχείς αναφορές του στην έμφυλη ταυτότητά του. Οπως λένε αρκετοί βουλευτές, «δεν έχουμε πρόβλημα με την ταυτότητα του κ. Πατέλη αλλά δεν είναι απαραίτητο να την προβάλλει σε κάθε ευκαιρία. Υπάρχει και συντηρητικό κοινό στη ΝΔ».

Η πρόβλεψη είναι ότι όσο θα περνά ο χρόνος τα φαινόμενα αποσύνθεσης θα εντείνονται. Οι «δελφίνοι» έχουν αρχίσει και σκέφτονται την επόμενη μέρα, ενώ οι νυν βουλευτές δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τους «τεχνοκράτες που μάζεψε ο Κυριάκος και ετοιμάζονται να κατέβουν στις εκλογές». Μεταξύ αυτών είναι ο Στέλιος Πέτσας, ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης,ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Θ. Λιβάνιος, η Δόμνα Μιχαηλίδου,ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι περισσότεροι δεν τα πηγαίνουν καλά στις μετρήσεις, αλλά μια νέα κατάτμηση περιφερειών θα τους βοηθήσει. Με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα βγάλει λιγότερους βουλευτές προβλέπεται σφαγή και εάν κάτι συγκινεί τους βουλευτές είναι η επανεκλογή τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter