Στοιχεία – «φωτιά» της Eurostat: Το 30% των Ελλήνων δεν μπορεί να φάει κρέας ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα

Στοιχεία – «φωτιά» της Eurostat: Το 30% των Ελλήνων δεν μπορεί να φάει κρέας ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα

Καλπάζει ανεξέλεγκτη η ακρίβεια στα τρόφιμα με τους καταναλωτές να «γονατίζουν» καθημερινά, καθώς λόγω των συνεχών ανατιμήσεων αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και βασικά αγαθά. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση «Πόσοι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα σωστό γεύμα στην ΕΕ;» για το έτος 2022, η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης μόνο πίσω από Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Συγκεκριμένα, με ποσοστό πάνω από 30% βρίσκεται στην τέταρτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών, όπου οι πολίτες αδυνατούσαν να καταναλώσουν ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή ένα αντίστοιχο χορτοφαγικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα.

Παράλληλα, στις πρώτες τρεις θέσεις βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 44,6%, η Ρουμανία με 43% και η Σλοβακία με 40,5%.

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι μάλιστα τα στοιχεία που θέλουν το 19,7% του πληθυσμού της Ευρώπης να βρίσκεται κάτω από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Ακρίβεια – φωτιά στα τρόφιμα

Ενδεικτικά της ακρίβειας που «ψαλιδίζει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 15ημερο του μήνα είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και για τον μήνα Ιούνιο. Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώθηκε στο 1,8% (από 2,8% τον Μάιο) αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα, καλπάζει ανεξέλεγκτη, για έναν ακόμα μήνα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η μείωση του ΔΤΚ του πληθωρισμού οφείλεται, εκτός των άλλων, στο ότι το «κύμα» ακρίβειας που ξεκίνησε στα τέλη του 2021, δεν συμπεριλαμβάνεται στη 12μηνη μεταβολή του πληθωρισμού, όπως αποτυπώνεται και στο γράφημα 1.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις, εν συγκρίσει με τον Ιούνιο του 2022 συνοψίζονται στα τρόφιμα, στην ένδυση και υπόδηση αλλά και στην Υγεία.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter