Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για έναρξη τεχνικών συνομιλιών – Διαψεύδει η Αθήνα

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για έναρξη τεχνικών συνομιλιών – Διαψεύδει η Αθήνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για την Ανατολική Μεσόγειο. Διπλωματικές πηγές της Αθήνας διαψεύδουν τη συμφωνία περί τεχνικών συνομιλιών. 

«Έπειτα από τις συζητήσεις μου με την ελληνική και τουρκική ηγεσία, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να μπουν σε τεχνικές συνομιλίες ούτως ώστε να καθιερώσουν μηχανισμούς αποσυμπίεσης της έντασης και να μειώσουν των κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Twitter, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο την αποσυμπίεση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ αποτελεί μία σημαντική πλατφόρμα για διεξαγωγή συζητήσεων για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια».

«Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους, ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση για τις εντάσεις που δημιουργούνται, στο πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε κλείνοντας τη δήλωσή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, έρχονται μετά τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών που το τελευταίο διάστημα «διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους» πως δεν θα μπούμε σε συνομιλίες με την Τουρκία εάν δεν υποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διαψεύδει η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε στα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σχετικά με συμφωνία για τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Πάντως, η ελληνική πλευρά σημείωσε ότι κρατάει τις προθέσεις Στόλτενμπεργκ όσον αφορά την προσπάθεια θέσπισης μηχανισμών αποκλιμάκωσης της έντασης, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «αποκλιμάκωση συνιστά μόνο η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

«Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου», προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Συνομιλία Ερντογάν – Μέρκελ την Πέμπτη

Κι ενώ το ΝΑΤΟ αποκαλύπτει ότι η ελληνική και η τουρκική πλευρά αναμένεται να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι, όπως ανέφερε στη βιντεοσυνομιλία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ «είναι αδιανόητο το γεγονός πως ορισμένες χώρες υποστηρίζουν την Ελλάδα που εμφανίζει εγωιστική και άδικη συμπεριφορά».

Ο Ερντογάν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, σημείωσε μάλιστα για ακόμη μία φορά ότι οι ενέργειες της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς και «όσοι τους στηρίζουν» πραγματοποιούν κινήσεις για να αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter