Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία»

Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία»

Τόσο ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβαν τη αντίθεσή τους στην πιο άμεση εμπλοκή της συμμαχίας στον πόλεμο, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, αφήνοντας όμως ένα «παράθυρο» για μελλοντική ένταξη. Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι «στο Βίλνιους δεν συζητήσαμε επίσημη πρόσκληση στην Ουκρανία».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις για αυτό και δεν θέλω να τις προκαταβάλω», προσθέτοντας όμως ότι «τα μέλη της συμμαχίας συμφωνούν ήδη πάρα πολύ στο γεγονός ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές». Να σημειωθεί ότι αν η Ουκρανία γινόταν τώρα μέλος της συμμαχίας, τη στιγμή που βρίσκεται σε πόλεμο, τα υπόλοιπα μέλη θα ήταν υποχρεωμένα να στέρξουν στην πολεμική της προσπάθεια απέναντι στη Μόσχα, πράγμα που θα σήμαινε τρομακτική κλιμάκωση της έντασης παγκοσμίως.

Ο Σολτς από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία να διαρκέσει πολύ περισσότερο». Και ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ελευθερώσει τη χώρα της» και για τον λόγο αυτό «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα ειρηνευτικό διάταγμα».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του, ο γραμματέας του βορειοατλαντικής συμμαχίας είπε: «Δεν έχω τίποτα νεότερο να αναφέρω επ’ αυτού. Δεν φιλοδοξώ να παραταθεί η θητεία μου. Θα ήθελα να επικεντρωθώ στην θητεία μου μέχρι το φθινόπωρο και πραγματικά δεν έχω άλλα σχέδια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter