Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει δραματικά τα στρατεύματα υψηλής ετοιμότητας

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει δραματικά τα στρατεύματα υψηλής ετοιμότητας

Ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτερνμπεργκ, είπε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τα στρατεύματα υψηλής ετοιμότητας σε πάνω από 300.000 ως μέρος αυτού που περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη αναθεώρηση συλλογικής αμυντικής πολιτικής και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να συνέλθουν στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσουν σχετικά με τη λεγόμενη Στρατηγική Αντίληψη, το πιο σημαντικό έγγραφο της συμμαχίας των 30 μελών.

Ρωσία η σημαντικότερη απειλή

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την πρόθεση της συμμαχίας να αναγνωρίσει τη Ρωσία ως την «πιο σημαντική και άμεση απειλή» για την ασφάλεια στον απόηχο της επίθεσης του Πούτιν στην Ουκρανία. «Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα θα είναι μεταμορφωτική με πολλές σημαντικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας Στρατηγικής Αντίληψης για μια νέα πραγματικότητα ασφάλειας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.
«Θα μεταμορφώσουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας υψηλής ετοιμότητας σε πολύ πάνω από 300.000», πρόσθεσε.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης της συμμαχίας αποτελείται επί του παρόντος από περίπου 40.000 στρατιώτες. Παράλληλα, ο νορβηγός επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις στις χώρες-μέλη που γειτνιάζουν με τη Ρωσία θα διπλασιαστούν, σε μια ένδειξη ότι πλέον το ΝΑΤΟ επιθυμεί, από τη μία πλευρά, να μπει σε διαδικασία επίδειξης ισχύος απέναντι στη Ρωσία, από την άλλη να αυξήσει την ετοιμότητα των μελών του.

«Αυτά τα στρατεύματα θα ασκηθούν μαζί με τις εσωτερικές αμυντικές δυνάμεις και θα εξοικειωθούν με τις τοπικές συνθήκες εδάφου ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται ομαλά και γρήγορα σε κάθε έκτακτη ανάγκη», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι η σημαντική στρατιωτική συσσώρευση θα απαιτήσει περαιτέρω επενδύσεις από τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το 2022 θα σηματοδοτήσει την όγδοη συνεχή χρονιά αυξημένων δαπανών στους ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά.

Μέχρι το τέλος του έτους, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα έχουν επενδύσει πάνω από 350 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από την υπόσχεση αμυντικών επενδύσεων της συμμαχίας το 2014. Αυτό αναφέρεται στη συμφωνία του ΝΑΤΟ για τα συμμαχικά μέλη του να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα εντός μιας δεκαετίας. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το σημείο αναφοράς του 2% «θεωρείται όλο και περισσότερο ως «πάτωμα και όχι ως πλαφόν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter