Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα εστιάσει στην αντιπαράθεση με την ανερχόμενη Κίνα

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα εστιάσει στην αντιπαράθεση με την ανερχόμενη Κίνα

Νέες σταυροφορίες για την «ελευθερία» υπόσχεται ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη του στους FT.

Ο Νορβηγός επικεφαλής υπογράμμισε τον νέο προσανατολισμό του ΝΑΤΟ στην Ασία, διευρύνοντας στην ουσία την έκταση τους στόχους της ατλαντικής συμμαχίας. Στην ουσία αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι τα άλλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν θέλοντας και μη τις ΗΠΑ στις επιδιώξεις τους στην Ασία εναντίον της Κίνας.

Το επιχείρημα του νατοϊκού ηγέτη είναι ότι η Κίνα ήδη έχει μεγάλη επίπτωση στην ασφάλεια της Κίνας μέσα από τις ψηφιακές δυνατότητες της στον κυβερνοχώρο, στις νέες τεχνολογίες και στους πυραύλους μεγάλων αποστάσεων. Επομένως, για τον ίδιο η συζήτηση για την υπεράσπιση των νατοϊκών συμμάχων από τις καινούργιες απειλές πρέπει να αντιμετωπιστεί από την δημιουργία ενός νέου δόγματος για την επόμενη δεκαετία.

Ο Γραμματέας αναμένει το ΝΑΤΟ να υιοθετήσει τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη» το καλοκαίρι του 2022, ανατέμνοντας τον στρατηγικό προσανατολισμό από την τρομοκρατία και την Ρωσία, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και την Κίνα.

«Η Κίνα έρχεται πιο κοντά σε εμάς…Τους βλέπουμε στην Αρκτική. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο. Τους βλέπουμε να επενδύουν σκληρά στις κρίσιμες υποδομές των χωρών μας.»

Η αντίληψη του Στόλτενμπεργκ και των Αμερικάνων έρχεται να «αναβαθμίσει» το ΝΑΤΟ αφού διευρύνει την αποστολή του από την ανάσχεση της Ρωσίας στην ανάσχεση και της Κίνας. Γεγονός που υπερβαίνει τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις αλλά και τη βούληση πολλών εκ των ευρωπαίων κρατών που συμμετέχουν στον οργανισμό ασφαλείας, δημιουργώντας στην ουσία ανισορροπίες εντός του.

Άλλωστε η Ευρώπη απέχει παρασάγγας από το θέατρο του Ινδο-ειρηνικού και υπάρχουν ήδη παραφωνίες σχετικά με την ανάσχεση της Ρωσίας πόσο μάλλον για την ανάσχεση της Κίνας. Ενόσω η τελευταία επενδύει ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter