Στον αέρα η ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ – ανταρτών στο Αφγανιστάν

Στον αέρα η ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ – ανταρτών στο Αφγανιστάν

Το Πεντάγωνο προσπάθησε χθες Τετάρτη να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των επιθέσεων που διεξήγαγαν τις τελευταίες ημέρες οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω τη διαδικασία ειρήνευσης στη χώρα, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των ανταρτών.

«Υπήρξαν διάφορες επιθέσεις τις τελευταίες 24 ή 48 ώρες και απωθήθηκαν», δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μάιλι όταν ρωτήθηκε από το Κογκρέσο σχετικά με την αναζωπύρωση της βίας στο Αφγανιστάν.

«Όμως αυτό που είναι σημαντικό για τη συμφωνία είναι ότι επρόκειτο για μικρές, περιορισμένες επιθέσεις σε σημεία ελέγχου κτλ.», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν από την πλευρά του καταμέτρησε χθες 30 επιθέσεις των Ταλιμπάν σε 15 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, από τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι και 11 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου προκαλεί φόβους για τη διεξαγωγή των ενδοαφγανικών συνομιλιών, στις οποίες πρόκειται να συμμετάσχουν οι Ταλιμπάν, η αφγανική κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και η κοινωνία των πολιτών.

«Οι Ταλιμπάν τιμούν τη συμφωνία ειρήνευσης επειδή δεν επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις ή σε αυτές του συνασπισμού, αλλά δεν την τιμούν σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της βίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, δηλώνοντας ωστόσο ότι κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν στον έλεγχο των μαχητών τους.

Αμερικανικό πλήγμα

Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν χθες την πρώτη τους επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Αφγανιστάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας το Σάββατο.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων επιβεβαίωσε το περιστατικό που σημειώθηκε στη νότια επαρχία Χελμάντ λίγες ώρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Ταλιμπάν μουλά Μπαράντα Ακούντ την Τρίτη, την πρώτη συνομιλία μεταξύ επικεφαλής των ανταρτών και Αμερικανού προέδρου που γίνεται γνωστή.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν «επιτίθονταν ενεργά εναντίον ενός σημείου ελέγχου. Επρόκειτο για ένα αμυντικό πλήγμα με στόχο να σταματήσει η επίθεση», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σε tweet του.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη στην ειρήνη, αλλά θα υπερασπιστεί τις αφγανικές δυνάμεις, αν χρειαστεί.

Σε μια σειρά tweets ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ δεν αναφέρθηκε στο αμερικανικό πλήγμα, αλλά επεσήμανε: «Η αύξηση της βίας απειλεί την ειρηνευτική συμφωνά και πρέπει να περιοριστεί αμέσως».

Η αεροπορική αυτή επιδρομή των ΗΠΑ ήταν η πρώτη εναντίον των Ταλιμπάν εδώ και 11 ημέρες, από τότε δηλαδή που υπεγράφη η συμφωνία για περιορισμό της βίας και από τις δύο πλευρές ενόψει της ειρηνευτικής συμφωνίας του προηγούμενου Σαββάτου.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους αποφάσισαν τη Δευτέρα να επαναλάβουν τις κανονικές τους επιχειρήσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων, αν και πηγές ανέφεραν ότι δεν θα επιτίθενται εναντίον των ξένων δυνάμεων,

Ο Σουχάιλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανέφερε στο Twitter «σύμφωνα με το σχέδιο οι Ταλιμπάν εφαρμόζουν όλα τα σημεία της συμφωνίας, το ένα μετά το άλλο προκειμένου οι συγκρούσεις να παραμείνουν περιορισμένες».

Ανώτερος διοικητής των ανταρτών στη Χελμάντ δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ είχε στόχο δική τους θέση.

«Εξ όσων γνωρίζω δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες», επεσήμανε ενώ πρόσθεσε ότι η ανώτατη ηγεσία του κινήματος έχει ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης προκειμένου να συζητηθεί «η σοβαρή παραβίαση» της συμφωνίας.

Εκτός ελέγχου;

Ειδικοί εκτιμούν ότι η συμφωνία Ταλιμπάν- ΗΠΑ είναι αρκετά ασαφής σε ό,τι αφορά τη βία στο Αφγανιστάν, αλλά η αμερικανική αεροπορική επιδρομή και τα σχόλια των Αμερικανών αξιωματούχων υπονοούν ότι η Ουάσινγκτον έχουν ένα σχέδιο για να εγγυηθούν τη μείωση της βίας εναντίον των αφγανικών δυνάμεων και των αμάχων.

«Δεν πιστεύω ότι σηματοδοτεί την κατάρρευση όλης της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ- Ταλιμπάν (…) όμως είναι εύκολο να δει κανείς πώς τα πράγματα μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου», επεσήμανε ο Άντριου Ουάτκινς αναλυτής του International Crisis Group.

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον βουλευτής των Δημοκρατικών επεσήμανε ότι μυστικά άρθρα της συμφωνίας περιέχουν τους όρους για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και διερωτήθηκε για ποιο λόγο είναι απόρρητα.

«Η κυβέρνηση λέει σε μια τρομοκρατική οργάνωση τους όρους όπως είναι για την απόσυρσή μας από το Αφγανιστάν, αλλά δεν τους αποκαλύπτει στον αμερικανικό λαό», κατήγγειλε ο Τομ Μαλινόφσκι, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Twitter.

«Αυτό είναι λάθος και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα εθνικής μας ασφάλειας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter