Στον «αέρα» η δίκη της Folli Follie: Ο κίνδυνος παραγραφής και η αδιαφορία της πολιτείας

Στον «αέρα» η δίκη της Folli Follie: Ο κίνδυνος παραγραφής και η αδιαφορία της πολιτείας

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχτεί η δίκη του πολύκροτου σκανδάλου της Folli Follie εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων και της αδιαφορίας της πολιτείας, με τους δικαστές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για παραγραφή σε επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν κηρύξει αποχή των δικηγόρων από τις δίκες με αντικείμενο «εγκληματική οργάνωση», με αφορμή διάταξη που ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.

Σε ότι αφορά τη δίκη Folli Follie, είχε ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου του 2022 και συνολικά έγιναν 22 συνεδριάσεις. Ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναγκάστηκαν να οδηγηθούν σε αναβολή για τις 19 Ιουνίου 2023, ενώ έθεσαν προ των ευθυνών της την πολιτεία καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής για ορισμένες από τις πράξεις του κατηγορητηρίου.

Ειδικότερα οι δικαστές ανέφεραν:

«Με αυτά τα δεδομένα, και παρά τις επανειλημμένες και μετ’επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της και όσων προαναφέρθηκαν, αφού σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και εν προκειμένω οι συνθήκες την επέβαλαν (εξαίρεση), δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα.

Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερόμενων ως τετελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001 – 2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής».

Πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην πολιτεία καθώς εδώ και καιρό είχε προαναγγελθεί νομοθετική ρύθμιση για τη λύση του ζητήματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter