Στον Αμπντουλραζάκ Γκούρνα το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021

Στον Αμπντουλραζάκ Γκούρνα το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021

O Αμπντουλραζάκ Γκούρνα είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η βράβευση στο έργο του γίνεται λόγω της «ασυμβίβαστης και συμπονετικής διείσδυσής του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα των προσφύγων μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Σύμφωνα με τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας το κορυφαίο σημείο του συγγραφικού έργου του ήταν το μυθιστόρημά του με τίτλο «Paradise» (1994), για το οποίο ήταν έμπνευση ένα ταξίδι στην Ανατολική Αφρική.

Το μυθιστόρημα ακολουθεί την ιστορία του Γιουσούφ, ενός αγοριού που γεννήθηκε στην φανταστική πόλη Κάουα στην Τανζανία στις αρχές του εικοστού αιώνα και δίνεται από τον πατέρα του ως ενέχυρο σε έναν πλούσιο και ισχυρό Άραβα έμπορο. Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης, στην οποία συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι και πεποιθήσεις.

Ο Γκούρνα γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο νησί της Ζανζιβάρης, στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά έφτασε στη Βρετανία ως πρόφυγας, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και τώρα διδάσκει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Έχει δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα και αρκετά διηγήματα, στα οποία το κύριο θέμα είναι το προσφυγικό. Ζει στο Μπράιτον του Ανατολικού Σάσεξ. Τα τελευταία μυθιστορήματά του είναι το «Desertion» (2005) και το «The last gift» (2011).
Μέχρι στιγμής, κανένα από τα βιβλία του δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά.

Τα βραβεία Νόμπελ συνοδεύονται από ένα χρυσό μετάλλιο και 10 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες (σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ). Τα χρήματα προέρχονται από την κληρονομιά που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός Αλφρεντ Νόμπελ, που πέθανε το 1895.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter