Η Βιστωνίδα στο τραπέζι

Στον Άρειο Πάγο για ακόμα μια φορά η υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών"

Συζητήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και  ειδικότερα η αναίρεση της Μονής Βατοπεδίου κατά τριών εφετειακών αποφάσεων αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης και των παρόχθιων περιοχών.

Και οι τρεις αποφάσεις των οποίων ζητείται η αναίρεση δικαιώνουν το ελληνικό Δημόσιο.

Παρεμβάσεις υπέρ της μονής Βατοπεδίου, πραγματοποίησαν κατά τη σημερινή συζήτηση στον Α.Π. το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Ιερά Μονή Σινά, καθώς και οι 19 μονές του Αγίου Όρους.

Οι δικηγόροι της Μονής επισήμαναν, ότι :

*«η απόφαση της ανταλλαγής της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, το 2008, λήφθηκε από την τότε κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός εξώδικου συμβιβασμού, προκειμένου να λήξει ο πολυετής πόλεμος του μοναστηριού με τοπικούς παράγοντες της Θράκης και μια αντιδικία μεταξύ μονής και Δημοσίου που κρατάει 100 ολόκληρα χρόνια» 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους :

«Δεδομένου ότι ο συμβιβασμός ενέχει το στοιχείο της αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι ανώτατοι δικαστές θα κρίνουν αν επρόκειτο εν τέλει περί συμβιβασμού που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και κάτι ακόμη, εξαιρετικά κρίσιμο, ακόμη και για την ίδια τη Δικαιοσύνη: αν το 2008 έγινε δικαστικό πραξικόπημα».

Από την πλευρά του, το ελληνικό Δημόσιο, επικαλέστηκε την εισήγηση του τέως αρεοπαγίτη και νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πέππα (η υπόθεση συζητήθηκε μετά από αναβολή), η οποία ήταν απορριπτική ως προς όλους τους λόγους αναιρέσεως σχετικά με την κυριότητα και την ανταλλαγή των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας.

Ο Άρειος Πάγος αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του μέσα στους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.