Στον Αρειο Πάγο για το φαγοπότι στο Κτηματολόγιο

Στον Αρειο Πάγο για το φαγοπότι στο Κτηματολόγιο

Πριν από μερικές ημέρες έφτασε ένας ανώνυμος φάκελος στα γραφεία του Documento. Σε αυτόν περιεχόταν μια αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία κοινοποιούνταν στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και στην εφημερίδα Documento. 

H αναφορά, την οποία δημοσιεύει σήμερα το Documento, αφορούσε το Κτηματολόγιο και τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών και του ΣΔΟΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2010 για μια σειρά από ζητήματα.

Συγκεκριμένα οι συντάκτες της αναφοράς ζητούσαν από την εισαγγελέα Ξ. Δημητρίου να μεριμνήσει για «την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης με πρωτοφανή χαρακτηριστικά κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης από την οποία προέκυψε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο». Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους παραπέμπουν σε πρόσφατο δημοσίευμα του Documento με τίτλο «Κτηματολόγιο ΑΕ: Εννιά χρόνια ερευνών για την αμαρτωλή καμπάνια».

Το άρθρο στο Documento

Στο δημοσίευμα αυτό γινόταν λόγος για την έρευνα των εισαγγελικών αρχών και του ΣΔΟΕ αναφορικά με τη διαφημιστική καμπάνια του Κτηματολογίου για την πενταετία 2007-2012. Πρόκειται για κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία μόνο τα 6,2 εκατ. ευρώ δόθηκαν στη διάρκεια ενός έτους και συγκεκριμένα το 2008. Από τα 6,2 εκατ. ευρώ τα 4 εκατ. ευρώ δόθηκαν μέσω διαφημιστικών εταιρειών οι οποίες είχαν σχέσεις με τη ΝΔ και είχαν αναλάβει διαφημιστικές εκστρατείες του κόμματος σε προεκλογικές περιόδους του παρελθόντος. Τα υπόλοιπα δόθηκαν απευθείας από την Κτηματολόγιο ΑΕ σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με την επιλογή για τη διανομή των διαφημιστικών κονδυλίων να επαφίεται στην Κτηματολόγιο ΑΕ.

Ειδικότερα, από τα 6,2 εκατ. ευρώ τα 2,028 διοχετεύτηκαν στον έντυπο Τύπο, τα 2,535 εκατ. στους τηλεοπτικούς σταθμούς και 507.000 ευρώ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, τον Φεβρουάριο του 2018 το ΣΔΟΕ ξεκίνησε ειδική έρευνα στα γραφεία της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ στη λεωφόρο Μεσογείων στο πλαίσιο εκτέλεσης παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ζήτησαν από την εταιρεία να τους προσκομίσει όλα τα σχετικά στοιχεία που είχαν να κάνουν με τις «δαπάνες προβολής, επικοινωνίας και διαφήμισης με τους πολίτες για την κτηματογράφηση από 01/01/2007 έως και 31/12/2012». Τα έγγραφα ετοιμάστηκαν και παραδόθηκαν στους ελεγκτές μέσα σε χάρτινες κούτες. Ωστόσο έναν και πλέον χρόνο μετά δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην έρευνα, ενώ τα στοιχεία παραμένουν κλειδωμένα σε αποθήκη της Κτηματολόγιο ΑΕ. Να σημειωθεί ότι η εισαγγελική έρευνα για τη διαφημιστική καμπάνια της Κτηματολόγιο ΑΕ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010 έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Στη συνέχεια η δικογραφία που σχηματίστηκε έγινε μπαλάκι μεταξύ ΣΔΟΕ και Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα η έρευνα να μην έχει καταλήξει σε συμπεράσματα και απόδοση ευθυνών.

Η έρευνα που ξεκίνησε το 2012

Εκτός από τη συγκεκριμένη έρευνα, στην αναφορά προς τον Αρειο Πάγο γινόταν λόγος και για την «πολυεπίπεδη» έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2012 το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας. Η έρευνα αφορούσε μια σειρά ζητημάτων όπως για παράδειγμα τα «εισοδήματα των υποθηκοφυλάκων από την είσπραξη των τελών του κτηματολογίου», «οι υπερκοστολογήσεις κτηματολογικών μελετών», «η οικειοποίηση αδήλωτων ακινήτων», «η οικονομική διαχείριση της εταιρείας» και οι «διαφημιστικές δαπάνες».

Πιο αναλυτικά, μεταξύ των όσων ερευνούσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ήταν οι προθεσμιακές καταθέσεις της εταιρείας, οι οποίες ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ, και η κατάληξη των αποδόσεών τους από το 2008 και μετά. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στην αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «οι αποδόσεις αυτών των λογαριασμών που πρέπει να επενδύονται στο έργο του κτηματολογίου άγγιζαν τα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των υποθηκοφυλάκων από την είσπραξη των τελών του Κτηματολογίου, η έρευνα αφορούσε – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες προς τον Αρειο Πάγο– «περί τα 98 υποθηκοφυλακεία που τα ετήσια έσοδά τους ανέρχονταν περί τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μέχρι το 2007-2008 πριν από την κρίση που κινούνταν με ταχείς ρυθμούς η κτηματαγορά ήταν πολύ περισσότερα». Δηλαδή κατά πόσο τα χρήματα αυτά αποδίδονταν κανονικά στην εταιρεία. Σχεδόν επτά χρόνια μετά οι έρευνες αυτές «δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, άγνωστο γιατί παρά το γεγονός ότι πρόκειται για χρήματα του ελληνικού Δημοσίου ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ».

«Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να μεριμνήσετε με βάση τον θεσμικό σας ρόλο, ως έγκριτη και ανώτατη εισαγγελικός λειτουργός» επισημαίνεται στην αναφορά προς την Ξ. Δημητρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter