Στον αστερισμό της ανυπαρξίας;

Στον αστερισμό της ανυπαρξίας;

Οταν εκπαιδεύετε επί χρόνια τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ να μισεί τον ΣΥΡΙΖΑ στρώνετε άσφαλτο στον δρόμο των ψηφοφόρων σας προς τη ΝΔ.

Για το ΚΙΝΑΛ ο λόγος. Ενα κόμμα που βρίσκεται ανάμεσα σε μυλόπετρες και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Μιλάμε ουσιαστικά για αγώνα επιβίωσης υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, μετά την απογοητευτική επίδοση στις ευρωεκλογές. Αν παραμείνει στο ίδιο επίπεδο –πολλώ μάλλον αν μειωθεί το ποσοστό του–, το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ χάνει οριστικά τη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για ηγετικό ρόλο στο πεδίο της κεντροαριστεράς. Αυτά κι άλλα πολλά εμπεριέχονται στην επιστολή προς τη Φώφη Γεννηματά…

Κυρία Γεννηματά,

Μας έχετε μπερδέψει ελαφρώς. Από τη μια αναγκάζετε τον Βενιζέλο να αποχωρήσει επειδή ήθελε να πάτε αγκαζέ με τη ΝΔ κι από την άλλη δηλώνετε ότι θα στηρίξετε με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μιλάμε για θηριώδη αντίφαση που δείχνει αμηχανία και θολό προσανατολισμό.

Κάποιοι, βέβαια, λένε ότι έτσι θέλετε να συγκρατήσετε ένα ποσοστό της τάξεως του 1,5-2% που θα πήγαινε να ψηφίσει ΝΔ λόγω του θέματος που ανέκυψε με τον Βενιζέλο. Κλείνοντας, λοιπόν, το μάτι προς τη ΝΔ, τρόπον τινά τους καθησυχάζετε: «Αφού θα τη στηρίξουμε έτσι κι αλλιώς, γιατί να πάτε τώρα προς τα εκεί». Κάπως έτσι.

Αν ισχύει αυτό, η προσπάθειά σας είναι σαν των Τρώων. Προσπάθεια συφοριασμένων, που θα ’λεγε ο μέγας Αλεξανδρινός. Και να γιατί: όταν εκπαιδεύετε επί τέσσερα χρόνια τον κόσμο σας να μισεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να στρώνετε άσφαλτο στον δρόμο των ψηφοφόρων προς τη ΝΔ. Με εργοδηγούς τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο. Ε οι ψηφοφόροι αυτοί είναι σαν έτοιμοι από καιρό. Και δύσκολα γυρίζουν πίσω.

Εχετε κι εσείς το δίκιο σας, δεν λέω. Οι λαοθάλασσες του παρελθόντος πήγαν στον Τσίπρα και έπρεπε να τις φέρετε πίσω πάση θυσία. Κορυφαία στελέχη σας βρέθηκαν στη δίνη του σκανδάλου Novartis (για σκευωρία μιλάτε εσείς). Αλλα στελέχη διάβηκαν τα γεφύρια προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Ευρωπαίοι σύντροφοί σας γλυκοκοίταζαν κι αυτοί προς τον Τσίπρα. Σκούρα τα πράματα, βαρύς ο ουρανός.

Οπότε το μόνο που σας έμενε ήταν η σκληρή, καταιγιστική αντιπολίτευση. Δύσκολη η θέση σας, πραγματικά. Και επιβεβαιώθηκε στις ευρωεκλογές: καχεκτικό ποσοστό εσείς, κατώτερο των προσδοκιών σας για διψήφιο, πολύ ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τη δική σας θέση.

Και ιδού, δραματικό το πρόβλημα αν επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό στις 7 Ιουλίου: ο Τσίπρας εδραιώνεται ως αντίπαλο δέος προς τη ΝΔ και κυριαρχεί στην κεντροαριστερά. Φρούδες, λοιπόν, οι ελπίδες για παλιννόστηση των παλιών ψηφοφόρων και αναγέννηση. Και το χειρότερο, αν έρθουν έτσι τα πράγματα; Ορατός ο κίνδυνος διάσπασης και πιθανής διάλυσης…

Υπαρκτός κίνδυνος: οι μισοί καλοβλέπουν τη συνεργασία με τη ΝΔ, και δεν το κρύβουν οι άνθρωποι, και οι υπόλοιποι θεωρούν μονόδρομο τη μελλοντική συμπόρευση με τον όμορο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο γενικών ανακατατάξεων. Ειδικά αν ο Τσίπρας κηρύξει τον πόλεμο στον καραμανλισμό και ικανοποιήσει ένα από τα δικά σας βασικά «αιτήματα».

Ηδη το έκανε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας με τη σειρά του το μάτι στα στελέχη και στους ψηφοφόρους σας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το άνοιγμα αυτό καθώς και άλλα που θα ακολουθήσουν μετεκλογικά, όταν ημερέψουν μεταξύ σας τα πράγματα, δημιουργούν για το ΚΙΝΑΛ μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να την αποφύγει.

Πόσο μάλλον αν κόντρα στη δυναμική αυτή, δηλαδή στην πιθανότητα και στις δυνατότητες στρατηγικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς επιδοτείτε με την ανοχή σας μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ή τη στηρίζετε ad hoc υπερψηφίζοντας κρίσιμα νομοσχέδια. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή.

Θέλω να πω ότι πάει στράφι η «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσε διακαώς ο Βενιζέλος και ονειρεύονται ουκ ολίγα από τα στελέχη σας. Με άλλα λόγια προβάλλει απειλητικό για το ΚΙΝΑΛ το φάσμα της ανυπαρξίας. Και το ξέρετε. Εκτός κι αν επισυμβεί το θαύμα στις επικείμενες εκλογές…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter