Στον Δένδια φορτώνουν το φιάσκο του «Turkaegean» στους NYTimes οι Οικονόμου-Γεωργιάδης

Στον Δένδια φορτώνουν το φιάσκο του «Turkaegean» στους NYTimes οι Οικονόμου-Γεωργιάδης

Μπορεί η ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση του «Turkaegean» να πρόδωσε για μία ακόμα φορά την ολιγωρία και την ενδοτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι των γειτόνων, όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης -που το προηγούμενο διάστημα καμωνόταν πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποτροπή του- και ο Γιάννης Οικονόμου εξ ονόματος του Μεγάρου Μαξίμου, έσπευσαν να χρεώσουν το πρωτοφανές αυτό φιάσκο στο όνομα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. «Κανένας δεν είχε ευθύνη» το αποτέλεσμα της ΕΔΕ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μία ολοσέλιδη τουρκική διαφημιστική καταχώρηση που εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη χώρα φιλοξένησαν οι New York Times στο φύλλο τους, γεγονός για το οποίο ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης σφοδρά πυρά τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκαν… αθώοι του αίματος, αποδίδοντας την αποτυχία αποτροπής της τουρκικής καμπάνιας στο Αιγαίο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, δηλαδή στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Πέρυσι, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε ζητήσει συγγνώμη και είχε πει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει και να αποτραπεί η κατοχύρωση του όρου. Και είχε πει ότι θα διατάξει και ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Γνωρίζετε αν υπάρχει εξέλιξη σε όλα αυτά και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δεν έχει σταματήσει;» ερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, δηλώνοντας μάλιστα και άγνοια για την πορεία της ΕΔΕ, ενώ την ίδια ώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης την… έληγε.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε αναφέρει τον Ιούνιο του 2022 ότι «η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση στην οποία προχώρησε η Τουρκία», δηλώνοντας ότι «είναι ένα εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας». Μάλιστα, ο ίδιος είχε δεσμευτεί σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι θα κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει.

«Θα ενημερωθώ για την εξέλιξη της ΕΔΕ. Δεν είμαι πρόχειρος τώρα» είπε σχετικά με τον έλεγχο που είχε «τάξει» ο Άδ. Γεωργιάδης για να καθησυχάσει, ενώ η συνέχεια της απάντησής του ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική για την κυβερνητική απόδοση ευθυνών για το φιάσκο.

«Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να μην δημιουργείται παραπλανητική διαφήμιση σε σχέση με τουριστικά προϊόντα που προβάλλονται στο εξωτερικό, τα οποία να δημιουργούν και άλλους συνειρμούς. Έχουμε, άλλωστε, αποδείξει ότι σε όλα τα επίπεδα η εξωτερική μας πολιτική πάρα πολύ αποτελεσματικά δρα στο να μην τίθεται καμία αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά θέματα ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου, παραπέμποντας στις καλένδες τις απαντήσεις για ένα ακόμα θέμα μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος.

Σχεδόν την ίδια ώρα, ο Αδ. Γεωργιάδης σήκωνε τα χέρια ψηλά, ομολογώντας ουσιαστικά την κυβερνητική αποτυχία, την οποία όμως φρόντιζε να αποδώσει σε άλλους, και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού όπως είπε «σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά άπτεται της Εξωτερικής μας Πολιτικής».

Μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης επικαλέστηκε τη γραφειοκρατία και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, επαναλαμβάνοντας συχνά στην τοποθέτησή του πως «δεν είναι εύκολο», πως θέλει «μεγάλη προσοχή», και κυρίως πως «αν και δεν όφειλα, έχω αναλάβει αυτό το θέμα». Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανάρτησή του κεντρίζει το μάτι η αναφορά του πως οι νομικές ενέργειες στις οποίες προχωρά η ελληνική πλευρά «στοχεύουν στην ακύρωση της κατοχύρωσης του Τurkaegean ως Εμπορικού Σήματος για λογαριασμό της Τουρκίας και όχι γενικά κατά της χρήσης του ως όρου».

Στο τέλος δε, ο Αδ. Γεωργιάδης δίνει και μία… είδηση, αφού αποκαλύπτει πως η πολυδιαφημισμένη Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διατάξει το υπουργείο Ανάπτυξης για να διερευνήσει πιθανά «πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων της πρώην Διευθύνσης Σημάτων της Γ.Γ. Εμπορίου», αποδίδοντάς της μάλιστα και απουσία ενημέρωσης προς υπηρεσία και υπουργείο Ανάπτυξης, έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αφού «απεδείχθη ότι καμμία υπηρεσία μας και κανένας υπάλληλός μας δεν είχε ευθύνη γι’ αυτό το ζήτημα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter