Στον Δομοκό αντί για τον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας – Με βάναυσο τρόπο η μεταγωγή του, λέει η Κούρτοβικ

Στον Δομοκό αντί για τον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας – Με βάναυσο τρόπο η μεταγωγή του, λέει η Κούρτοβικ

Η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας_x000D_
Βόλου στις φυλακές Δομοκού έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας γύρω στις _x000D_
15:00-16:00 με «πολύ βάναυσο τρόπο» όπως λέει στο documentonews.gr_x000D_
η δικηγόρος του Γιάννα Κούρτοβικ, πράγμα που επιβεβαιώνει την ύπαρξη _x000D_
φωτογραφικής διάταξης στον νέο νόμο – έκτρωμα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Όρμησαν μέσα στον χώρο του, τον πήραν με πολύ άγριο τρόπο ούτε τον άφηναν να πάρει τα προσωπικά του πράγματα ούτε τα στοιχειώδη που χρειαζόταν να έχει μαζί του. Δεν τον άφηναν να μιλήσει με την οικογένεια του», αναφέρει η Γ. Κούρτοβικ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα «ο διευθυντής της φυλακής δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει για να εξασφαλίσει τους αυτονόητους όρους της αξιοπρεπούς μεταγωγής, καθώς δήλωσε απλά εκτελεστικό όργανο»

Υπενθυμίζεται ότι οι μεταγωγές των κρατουμένων γίνονται συνήθως πρωί ενώ οι ίδιοι το γνωρίζουν νωρίτερα προκειμένου να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε ενώ αντίθετα πραγματοποιήθηκε μία μεταγωγή η οποία θύμιζε περισσότερο απαγωγή.

Ο κρατούμενος και προσωπικός εχθρός της οικογένειας Μητσοτάκη, μετήχθη εν μέσω πανδημίας την ώρα που  οι μεταγωγές κρατουμένων απαγορεύονται για λόγους υγείας αφού οι φυλακές της χώρας είναι μία τεράστια υγειονομική βόμβα λόγω της ανεπαρκούς κρατικής πρόληψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο σωφρονιστικό κατάστημα που κρατούνταν ο Δ. Κουφοντίνας πριν μεταχθεί το 2018 στις αγροτικές φυλακές Βόλου ήταν ο Κορυδαλλός, πράγμα που σημαίνει σύμφωνα με τον νόμο, ότι θα έπρεπε να επιστρέψει εκεί και όχι στον Δομοκό όπου και πήγε.

Διαβάστε επίσης: Άμεση εφαρμογή του νέου νόμου Χρυσοχοΐδη: Μεταγωγή – απαγωγή του Κουφοντίνα παρά την απαγόρευση

«Η μεταγωγή αυτή στον Δομοκο δεν είναι νόμιμη. Σύμφωνα με τον νόμο η μεταγωγή γίνεται προς τη φυλακή από την οποία προήλθαν. Άρα έπρεπε να μεταχθεί στον Κορυδαλλό. Η διάταξη προβλέπει εκεί που λέει ότι απαγορεύεται η παραμονή τους (σσ στις αγροτικές φυλακές) λέει ότι μετάγονται στις φυλακές από τις οποίες προήλθαν», λέει η δικηγόρος. 

Το ότι η μεταφορά αυτή του δεν είναι νόμιμη φαίνεται και από τον νέο νόμο (4760/2020) που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν στη βουλή, απ’ όπου αναφέρεται ξεκάθαρα πως ο κρατούμενος που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στις αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Αναλυτικά:

«Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη.»

Η μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα έρχεται σε αντίθεση και με τον Σωφρονιστικό κώδικα (ν. 2776/1999) στον οποίο αναγράφεται χαρακτηριστικά πως ο τόπος φυλάκισης του κρατουμένου οφείλει να επιλεχθεί «με προτεραιότητα το πλησιέστερο προς τον τόπο της κατοικίας του ή των μελών της οικογένειάς του ή τον τόπο κοινωνικής ένταξής του».

Αναλυτικά:

«Δεν επιτρέπεται εισαγωγή σε κατάστημα κράτησης χωρίς έγγραφη παραγγελία του οργάνου που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση της απόφασης, κατά το άρθρο 549 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και χωρίς τις προϋποθέσεις που θέτουν το Σύνταγμα και οι δικονομικοί νόμοι. Το αρμόδιο όργανο προσδιορίζει στην παραγγελία του το αντίστοιχο προς την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κρατούμενος κατάστημα κράτησης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος κώδικα και του Οργανισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με προτεραιότητα το πλησιέστερο προς τον τόπο της κατοικίας του ή των μελών της οικογένειάς του ή τον τόπο κοινωνικής ένταξής του, τηρουμένων των άρθρων 18 παράγραφος 1, 19 παράγραφος 5 και 22 παράγραφος 2 του παρόντος. Ο Διευθυντής του καταστήματος οφείλει να εκτελέσει την παραγγελία του αρμόδιου οργάνου».

«Ο Δομοκός προορίζεται για φυλακές ασφαλείας. Αφορούσε άτομα που είτε δημιουργούν προβλήματα τάξης μέσα στις φυλακές είτε ανήκουν σε ορισμένες κατηγορίες. Και αυτό όμως για κάποιο χρονικό διάστημα. Δηλαδή από την ώρα που έχουν μπει στη φυλακή ή από τη στιγμή που θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα της τάξης, για ένα χρονικό διάστημα θα πήγαιναν στις φυλακές ασφαλείας και θα ελέγχονταν η παραμονή τους εκεί έτσι ώστε μετέπειτα να μεταχθούν σε μια κανονική φυλακή. Η φύλαξη στις ειδικές φυλακές ασφαλείαςήταν ένα μέτρο μιας περιορισμένης διάρκειας. Ο Κουφοντίνας είναι 18 χρόνια στη φυλακή δεν έχει ποτέ δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα»συμπληρώνει η κ. Κούρτοβικ.

Παράλληλα η Γιάννα Κούρτοβικ κάνει λόγο για ένα «ιδιαίτερο καθεστώς» στις αγροτικές φυλακές Βόλου το οποίο ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές. Όπως αναφέρει η δικηγόρος, ο Δ. Κουφοντίνας μετά τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019 «μπήκε σε ένα ιδιαιτερο καθεστως, χωρίς να έχει προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα μέσα στις φυλακές. Τελούσε υπό συνεχή επιτήρηση στον αυτοτελή οικίσκο που έμενε. Τοποθετήθηκαν προβολείς οι οποίοι έλουζαν το σπιτάκι του με τρόπο που να μην μπορεί καν να ησυχάσει. Ένα περιπολικό ήταν συνεχώς εκεί και επιτηρούσε το σημείο γυρίζοντας συνεχώς γύρω από τον χώρο που έμενε ενώ δύο άνδρες της αστυνομίας τον ακολουθούσαν και βρίσκονταν συνεχώς από πίσω του σε κάθε του βήμα».

Η ίδια τόνισε πως ούτε η ίδια η διευθύντρια των φυλακών δεν γλίτωσε από τις αλλαγές που έφερε η αλλαγή της κυβέρνησης.

«Και η ίδια η φυλακή μπήκε σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς, με την ίδια τη Διευθύντρια η οποία είχε κάνει θετικές εκθέσεις και είχε ψηφίσει υπέρ της χορήγησης άδειας -όπως και όλοι άλλωστε- υποβιβάστηκε σε υπάλληλο της γραμματείας και ανέλαβε τη θέση ένας άλλος από το προσωπικό της φυλακής, κάτι που είναι πρωτοφανές. Ήταν μια εκδικητική συμπεριφορά που γεύτηκε και η ίδια η διευθύντρια της φυλακής, την οποία να σημειωθεί πως όλοι οι κρατούμενοι αγαπούσαν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter