Στον δρόμο της αντεπίθεσης

Στον δρόμο της αντεπίθεσης

Ο «ταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος γίνεται τολμηρό […] με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνέψει να το διαπράξει…».

Η παραπάνω αδιαμφισβήτητη διαπίστωση είναι τόσο παλιά που ο Μαρξ την αναφέρει στον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου». Η ιστορία του 20ού και του 21ου αιώνα αποδεικνύει ότι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών αξόνων, που κλιμακώνονται σε εμπορικούς πολέμους, σε στρατιωτικές αναμετρήσεις, στην καρδιά τους έχουν τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της πίτας των κερδών, για τον έλεγχο των αγορών, των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ενώ ΗΠΑ, ΕΕ και άλλα κέντρα προετοιμάζονται για πιθανή νέα καπιταλιστική κρίση που θα οξύνει περαιτέρω τους ανταγωνισμούς, το να προπαγανδίζει κανείς ότι το πέρασμα ενός αγωγού όπως ο East Med από το έδαφος της χώρας του και η βαθύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ αποτελούν αναβάθμιση και πηγή σταθερότητας –όπως κάνουν στελέχη της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης– σημαίνει ότι παίρνεις διαζύγιο με την πραγματικότητα.

Πριν από δέκα χρόνια κανείς δεν θα το πίστευε αν άκουγε ότι η Συρία –μια χώρα σύγχρονη, σταθερή, με μεγάλο ορυκτό πλούτο– θα παραδιδόταν σύντομα στις φλόγες του πολέμου. Οτι το έδαφός της θα γινόταν πεδίο ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ με Τουρκία – Ιράν – Ρωσία. Στον απόηχο του στρατιωτικού χτυπήματος των ΗΠΑ στο Ιράκ, με αποτέλεσμα τον θάνατο Ιρανού υποστράτηγου και ιρακινού στρατιωτικού προσωπικού, και της στρατιωτικής απάντησης του Ιράν με πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ ότι θα σταθεί στο «πλάι των συμμάχων» μόνο κινδύνους για τον ελληνικό λαό προμηνύουν.

«Αλήθεια, πώς θα δικαιολογήσει η «εθνική νατοϊκή αντιπροσωπεία» –ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και οι φασίστες εγκληματίες χρυσαυγίτες που στην Ευρωβουλή υπερψήφιζαν τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τη βαθύτερη εμπλοκή στο ΝΑΤΟ– ότι η χώρα μας μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας θα έχει στο έδαφός της δεκάδες νέους «αμερικανονατοϊκούς στόχους» που μπορούν να πληγούν; Από την «κομβική» για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή βάση της Σούδας μέχρι την αεροπορική βάση drones στη Λάρισα, που θα φιλοξενεί αεροσκάφη αντίστοιχα αυτών της πρόσφατης θανατηφόρας επιχείρησης των ΗΠΑ στο Ιράκ…

Πώς θα δικαιολογήσει το «παραμύθι» που καταρρέει ότι οι «ισχυροί σύμμαχοι μάς προστατεύουν» από την Τουρκία; Τη στιγμή που ΗΠΑ – ΕΕ βλέπουν στην Τουρκία έναν «βασικό στρατηγικό εταίρο» τον οποίο επιδιώκουν με «ανταλλάγματα» να αποσπάσουν από την προσωρινή συμμαχία του με Ρωσία και Ιράν; Με τον Τραμπ να πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας στην πάλη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος; Με το δίλημμα συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με «πάτρονες» τα αμερικανοευρωπαϊκά ενεργειακά μονοπώλια ή στρατιωτική εμπλοκή;

Το ΚΚΕ με μόνο γνώμονα την ευημερία του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής, με ευθύνη λέει την αλήθεια: για να ζήσουμε με ειρήνη και σταθερότητα χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια στις αλλαγές συνόρων, να λυθούν οι διαφορές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Να ξεσηκωθεί ο λαός μας ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, να ξηλωθούν οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας. Ο λαός μας πρέπει να βαδίσει στον δρόμο της αντεπίθεσης, να οικοδομήσει την εξουσία του και να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που ο ίδιος δημιουργεί, να αποδεσμεύσει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτός είναι ο δρόμος για την ειρήνη, την επωφελή συνεργασία με τους λαούς της περιοχής. Κάθε άλλο μονοπάτι οδηγεί σε περισσότερα βάσανα, φτώχεια, πόλεμο, προσφυγιά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter